ua en ru

В уряді погодили фінплан "Енергоатому" з зауваженнями міністерств

В уряді погодили фінплан "Енергоатому" з зауваженнями міністерств Фото: Кабмін погодив фінплан "Енергоатому"

План розрахований на підставі тарифів НКРЕКП

НАЕК "Енергоатом" планує завершити 2017 рік з чистим прибутком в 236,5 млн гривень: витрати компанії складуть близько 41 млрд гривень, а доходи у 41,2 млрд гривень. Про це йдеться в проекті урядового розпорядження, яким пропонується затвердити фінплан компанії на поточний рік, копію якого має РБК-Україна.

Сьогодні він був розглянутий і затверджений на засіданні профільного урядового комітету.

У пояснювальній записці до фінплану зазначається, що він розрахований на підставі тарифів, затверджених національним регулятором - НКРЕКП Зокрема, тарифи на електроенергію, вироблену на атомних станціях з 1 січня по 31 березня були встановлені на рівні 46,64 копійки/, а вже з 1 квітня "Енергоатом" відпускає електроенергію за 48 копійок/ кВт*год (без ПДВ). Тарифи на виробництво теплової енергії у першому кварталі становили 72,56 гривень/Гкал, а з квітня – 77,14 гривень/Гкал (без ПДВ). Ставка оплати за електроенергію в тарифі для Ташлицької ГАЕС та Олександрівською ГЕС – близько 82 копійок/ кВт*год. Чистий дохід від реалізації електроенергії, тепла та послуг з централізованого водопостачання заплановано на рівні 38 млрд гривень, що майже на 16% більше минулорічних, а на проекти капітального будівництва передбачається витратити близько 2,8 млрд гривень. Мова йде про підвищення безпеки енергоблоків, про створення комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів, будівництво ЦСХОЯТ і добудова Ташлицької ГАЕС.

Втім, за інформацією РБК-Україна, фінансовий план "Енергоатому" урядовий комітет затвердив з деякими зауваженнями. В основному вони стосуються вимог Міністерства фінансів щодо формування фінансового резерву для зняття з експлуатації атомних блоків, а також рекомендацій щодо перегляду деяких показників дохідної та витратної частині фінплану. Після коригування проект фінансового плану буде розглянуто на засіданні уряду найближчим часом.

Нагадаємо, в Кабміні не підтримали фінплан "Укртрансгазу" на 2017 рік.