ua en ru

У Кабміні не підтримали фінплан "Укртрансгазу" на 2017 рік

У Кабміні не підтримали фінплан "Укртрансгазу" на 2017 рік Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Урядовий комітет відхилив збитковий фінансовий план "Укртрансгазу"

Державна компанія - оператор газотранспортної системи ПАТ "Укртрансгаз" (100% акцій належать НАК "Нафтогаз України") планує завершити 2017 рік зі збитками у майже 3,8 млрд гривень, що майже на 38% або на 2,4 млн гривень менше у порівнянні з результатом минулого року. Про це йдеться в проекті фінансового плану "Укртрансгазу", копію документа має в своєму розпорядженні РБК-Україна.

Так, джерело в Кабінеті міністрів України повідомило, що сьогодні проект фінплану було розглянуто на засіданні урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності.

"Документ був відхилений комітетом, відповідно, його належить перерахувати, і на засідання уряду наступного тижня ухвалено не буде", - розповів РБК-Україна співрозмовник в Кабміні.

Документом планувалося, що в 2017 році магістральними газопроводами буде транспортовано 74 млрд кубометрів природного газу в підземні газові сховища буде закачано 9,7 млрд кубометрів, а обсяг капітальних інвестицій складе 39,6 млрд гривень (без ПДВ).

Левову частку цієї суми, а саме - майже 34 млрд гривень - передбачалося направити на поповнення обсягів буферного (технологічного, - ред.) газу для здійснення проектів з облаштування підземних газових сховищ". Планувалося закупити майже 4,7 млрд кубометрів буферного газу.

За інформацією РБК-Україна, проти цього виступало Міністерство енергетики та вугільної промисловості, яке вважало, що ця операція "призведе до збільшення збитків на послуги підземних газових сховищ", а Міністерство фінансів вважало це вкладення "економічно не обґрунтованим".

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяві "Укртрансгазу", що транзит газу через українську газо-транспортну систему досяг рекордного за останні 6 років показника - 52,3 млрд куб. метрів.