ua en ru

"Правильні" банки вже готуються давати кредити обленерго на поповнення ПДВ-рахунків, - експерт

Ситуація, коли після початку роботи системи електронного адміністрування ПДВ в повному обсязі енергогенеруючі та енергопостачальні компанії оформляють податкові накладні та гроші депонують на спецрахунках по ПДВ в різні часові періоди, перші - раз в місяць, а другі - подекадно, вже поставили обленерго перед проблемою пошуку коштів. Про це повідомив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, дана ситуація може обернутися плачевно для всієї енергетики.

"Наскільки я знаю, вже різні "спеціальні", "правильні" банки стоять у черзі, щоб давати їм кредити. Готуються "допомогти" обленерго. Сміх-сміхом, але вони добивають таким чином енергосистему", - прокоментував ситуацію енергетичний експерт.

За його прогнозами, через неможливість енергосистеми працювати в несинхронизованому режимі ПДВ-звітності, яка неминуче призведе до кризи неплатежів і мільярдних заборгованостей "Енергоринку" перед енергогенерацією, через деякий час все-таки буде знайдена формула прийнятної для всіх учасників енергоринку роботи в існуючій системі податкового адміністрування.

Як повідомлялося, з 1 липня, відповідно до закону України від 28 грудня 2014 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", в повному обсязі запрацювала електронна система адміністрування податку на додану вартість.

В енергетиці, за словами експертів, запровадження цієї системи проходить особливо болісно, оскільки через протиріччя змін до Податкового кодексу і чинного закону "Про електроенергетику" в частині періоду складання податкових накладних, обленерго протягом місяця не зможуть отримувати податковий кредит, що призведе до суттєвих касових розривів. Компанії не зможуть розрахуватися з ДП "Енергоринок", а "Енергоринок" - з енергогенерацією.

За оцінками експертів, генеруючі енергокомпанії щомісяця будуть недоотримувати як мінімум 2 млрд грн, а це еквівалентно вартості 1,3 млн тонн вугілля.