ua en ru

Практично всі акціонери Nord Stream хочуть брати участь у розширенні "Північного потоку", - глава "Газпром експорту"

Практично всі акціонери Nord Stream AG виявили бажання брати участь у проекті розширення (будівництво третьої і четвертої ниток) газопроводу "Північний потік". Про це повідомив журналістам заступник голови правління ВАТ "Газпром", глава "Газпром експорту" Олександр Медведєв, відповідаючи на питання РБК.

"У нас практично всі учасники висловлюють інтерес, тому коло учасників велике", - зазначив він. Відповідаючи на запитання, чи є серед претендентів на проект розширення газопроводу нові компанії, Медведєв зазначив, що "Газпром" не прагне зібрати акціонерів "до купи". "Ми підбираємо тих, хто може додати щось до цього проекту", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи є у "Газпрому" дедлайн по виконанню меморандуму з французькою GDF Suez з вивчення можливості розширення "Північного потоку", Медведєв сказав: "Дедлайну у нас немає. Все залежить від додаткових обсягів газу. Як тільки такі контракти з'являться, відразу буде питання про розширення "Північного потоку" вирішене".

Компанія Nord Stream реалізує проект газопроводу "Північний потік". Частки в компанії розподілені таким чином: "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.On Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%. Наразі запущено дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м.

Як повідомлялося, "Газпром" і французька GDF Suez підписали меморандум з вивчення можливості розширення "Північного потоку" в червні 2013 р. в рамках Санкт-Петербурзького економічного форуму. Заступник голови правління GDF Suez Жан-Франсуа Сіреллі тоді підкреслив, що французька компанія готова розвивати газову інфраструктуру "Північного потоку", що сприяє диверсифікації маршрутів поставок газу в Європу.

Читайте також: "Газпром" і GDF Suez домовилися вивчити можливості розширення "Північного потоку"

У квітні 2013 р. "Газпром" також підписав документ, що передбачає співробітництво компаній з вивчення можливості розширення "Північного потоку", з нідерландською компанією Gasunie. Gasunie може взяти участь у будівництві четвертої нитки газопроводу, яка, як очікується, пройде через Нідерланди до Великої Британії.

У січні 2013 р. глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомляв, що "Газпром" підготував техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) будівництва третьої і четвертої ниток газопроводу "Північний потік". Раніше повідомлялося, що акціонери Nord Stream визнали доцільними проекти 3-й і 4-й ниток "Північного потоку" і створять для реалізації цього проекту спецкомпанію.

"Північний потік" - прямий маршрут експорту російського газу західноєвропейським споживачам. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складає 1 тис. 224 км.