ua en ru

"Газпром" і GDF Suez домовилися вивчити можливості розширення "Північного потоку"

"Газпром" і французька GDF Suez підписали документ з вивчення можливості розширення "Північного потоку". Про це йдеться в повідомленні російського газового концерну.

Сьогодні в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму відбулася зустріч заступника голови правління "Газпрому" Олександра Медведєва і голови правління GDF Suez Жан-Франсуа Сіреллі. Сторони обговорили статус співпраці в газовій сфері, приділивши особливу увагу проекту "Північний потік".

"За підсумками переговорів відбулася церемонія підписання документа, що передбачає співробітництво компаній з вивчення можливості розширення газопроводу "Північний потік", - наголошується в повідомленні.
Як підкреслив Медведєв, підписаний документ покликаний "використовувати нові можливості для розвитку проекту, найбільш повно розкривши весь його потенціал".

"Ми переконані, що можливе розширення "Північного потоку" буде сприяти зміцненню надійності поставок газу в Європу, а також задоволенню зростаючого попиту на природний газ", - сказав він.

Зі свого боку Сіреллі повідомив, що GDF Suez готова розвивати газову інфраструктуру "Північного потоку", що сприяє диверсифікації маршрутів поставок газу в Європу.

"Північний потік" - прямий маршрут експорту російського газузахідноєвропейським споживачам. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить 1 224 тис. км. Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство (СП) Nord Stream AG. Частки в компанії розподілені наступним чином: Газпром - 51%, Wintershall Holding і E.On Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%. В даний час запущені дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м.

Нагадаємо, раніше Росія і Білорусь обговорили плани реконструкції потужностей у рамках проекту "Ямал-Європа-2"