ua en ru

ПР пропонує запровадити в Україні енергетичний аудит

Народний депутат від Партії регіонів Олег Зарубінський пропонує запровадити в Україні енергетичний аудит. Про це йдеться у законопроекті № 3580 "Про енергетичний аудит" від 7 листопада 2013 р., текс якого розміщений на сайті Верховної Ради України.
Зокрема законопроект регулює відносини між об'єктами та суб'єктами діяльності в сфері енергетичного аудиту.

Згідно з проектом закону, діяльність у сфері енергетичного аудиту (енергоаудиторська діяльність) включає організаційне і методичне забезпечення та практичне визначення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів суб'єктами господарювання, в тому числі шляхом проведення необхідних вимірювань та аналізу питомого енергоспоживання.

Як зазначається, енергоаудиторські послуги у формі консультацій можуть надаватись усно або письмово з оформленням довідки та інших офіційних документів на підставі укладених договорів. Енергоаудиторські послуги у формі експертиз оформляються експертним висновком або актом.

Енергоаудит виконують незалежні фізичні або юридичні особи, які уповноважені на його проведення суб'єктами господарювання та/або відповідними органами державної влади. Енергоаудит може провадитись з ініціативи суб'єктів господарювання, а також у випадках, передбачених законодавством (обов'язковий енергоаудит).

Прибуток (дохід) від діяльності у сфері енергетичного аудиту оподатковується згідно із законодавством.

Енергоаудитори повинні мати сертифікат (диплом, свідоцтво, дозвіл) на право проведення енергетичних аудитів. Дозвіл на заняття енергоаудиторською діяльністю надається уповноваженим на це керівним органом у сфері енергетичного аудиту окремим енергоаудиторам або енергоаудиторським фірмам. Термін чинності дозволів не може перевищувати 5 років.

Енергоаудитори та їхні асистенти, помічники інші особи, що здійснюють енергетичний аудит, зобов'язані додержувати таємниці цих дій, якщо це не суперечить законодавству.

Забороняється проведення енергоаудиту, якщо енергоаудитор: виступає пов'язаною особою, зокрема, має прямі родинні стосунки з керівництвом суб'єкта господарювання, що підлягає енергоаудиту; має особисті майнові інтереси в суб'єкті господарювання, що підлягає енергоаудиту, зокрема є членом керівництва, працівником, засновником або власником суб'єкта господарювання , що підлягає енергоаудиту; виступає працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії чи представництва суб'єкта господарювання, що підлягає енергоаудиту.