ua en ru

ПР пропонує внести компенсацію єдиному постачальнику тепла в захищені видатки держбюджету

Народній депутат від фракції Партії регіонів Сергій Дунаєв пропонує додати до захищених видатків державного бюджету компенсацію єдиному постачальнику теплової енергії. Відповідний законопроект №3365 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо встановлення захищених видатків бюджету)" оприлюднений на сайті Верховної Ради України.

Документ передбачає відшкодування підприємствам теплоенергетики усіх економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням та постачанням теплової енергії у разі прийняття Верховною Радою України закону України "Про проведення експерименту у сфері теплопостачання".

"Оскільки діючі тарифи на теплову енергію для основних споживачів (понад 80% - населення) на період дії експерименту у сфері теплопостачання залишаються незмінними, отримані від споживачів кошти за теплову енергію надають можливість єдиному постачальнику теплової енергії відшкодувати витрати підприємств теплоенергетики, пов'язані з виробництвом, транспортуванням та постачанням теплової енергії, в тому числі на інвестиційні програми... Враховуючи, що для вироблення теплової енергії використовується імпортований природний газ, невиконання 100% розрахунків за нього по-перше, призведе до значних додаткових витрат НАК «Нафтогаз України» (штрафні санкції, кредитування тощо), по-друге, загрожує повним припиненням постачання з боку ВАТ "Газпром" природного газу з усіма негативними наслідками для економіки та соціальної стабільності України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

На думку автора документу, для того, щоб не допустити цього, потрібно, щоб держава своєчасно та у повному обсязі компенсувала різницю, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, діючим на цей час тарифам на теплову енергію.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вуглепрому підготувало законопроект "Про проведення експерименту у сфері теплопостачання на базі дочірнього підприємства ДК "Газ України", який передбачає створення монопольного тепло постачальника.

Планується, що "Газ України" буде постачати природний газ теплогенеруючим організаціям за цінами, установленими НКРЕ. Із цього газу підприємства теплоенергетики будуть виробляти теплову енергію та продавати назад "Газу України", який в свою чергу передаватиме теплову енергію теплопостачальним організаціям.