ua en ru

ПР пропонує зменшити суми грошових застав для партій та кандидатів у депутати

Депутати від Партії регіонів Олександр Єфремов та Володимир Олійник пропонують зменшити суми грошових застав для парій та кандидатів у депутати та скоротити строки подання документів до ОВК для реєстрації кандидатів у депутати. Про це йдеться в проекті закону 3396 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" від 10 жовтня 2013 р., текст якого розміщений на сайті Верховної ради України.

Законопроект пропонує внести зміни статті 52 закону України "Про вибори народних депутатів", згідно з якими саме окружна виборча комісія (у діючому законодавстві - ЦВК) реєструє кандидата у депутати, висунутого партією, у відповідному одномандатному окрузі.
Також окружна виборча комісія (а не ЦВК, як сьогодні) реєструє кандидата у депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, та видає довідку про прийняття відповідних документів.

Також вносяться зміни до стаття 56, згідно з якими грошова застава в ЦВК, яку вносить партія, що висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, зменшується до 1 тис. мінімальних розмірів зарплати (з 2 тис. мінімальних розмірів зарплати).

Крім того, пропонується зменшити грошову заставу для кандидата-самовисуванця або партії, яка висунула кандидата в депутати в одномандатному окрузі, до 10 мінімальних розмірів заробітної плати (з 12 мінімальних розмірів).

Крім того, передбачається, що подання документів до ОВК для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за 51 день до дня голосування (сьогодні цей строк становить 75 днів).

Згідно з запропонованими змінами, відмовити в реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати може ЦВК або ОВК (у діючому законодавстві - тільки ЦВК), у разі запізнення з визначеними законом документів та за запізнення з уточненням документів, що були внесені з помилками.

Взагалі, згідно з виборчим законодавством, помилки і неточності, виявлені в поданих кандидатами документах, не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати, якщо вони були своєчасно виправлені. Законопроектом пропонується, що при виявленні таких помилок і неточностей ЦВК або ОВК повинна невідкладно повідомляє представника партії або кандидата у депутати про це.