ua en ru

ПР, БЮТ та КПУ пропонують ВР ухвалити законопроект про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо- металургійного та хімічного комплексів.

Депутати від Партії регіонів Леонід Литвинов, Михайло Чечетов, Микола Янковський та Микола Солошенко, депутати від Блоку Юлії Тимошенко Наталія Королевська, Валерій Гацько і Валерій Крайній, а також депутат від Комуністичної партії України Микола Кравченко 7 червня 2010 р. внесли на розгляд Верховної Ради України законопроект №6492 "Про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо- металургійного та хімічного комплексів".

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити закон "Про охорону навколишнього природного середовища", встановивши, що збори підприємств, установ, організацій, а також громадян за викиди і скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, розміщення відходів та інші види шкідливого впливу в межах лімітів відносяться на витрати виробництва але не більше 0,15% валових витрат для підприємств гірничо-металургійного та хімічного комплексів, що проводять модернізацію виробництва, а за перевищення лімітів стягуються з прибутку, що залишається в розпорядженні підприємств, установ, організацій чи громадян.

Крім того, у законі пропонується визначити, що у термін до 1 січня 2012 р. кошти від збору за забруднення навколишнього природного середовища підприємствами, на які поширюється дія закону "Про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо-металургійного та хімічного комплексів", розподіляються між місцевими (сільськими, селищними, міськими), обласними та республіканським Автономної Республіки Крим, а також Державним фондами охорони навколишнього природного середовища у співвідношенні відповідно по 10%, а 70% використовуються цими підприємствами на виконання природоохоронних заходів у відповідності до програм охорони навколишнього природного середовища, погоджених з місцевими природоохоронними органами. Контроль щодо цільового використання цих коштів здійснюється органами місцевого самоврядування, місцевими податковими та природоохоронними органами. За нецільове використання цих коштів до підприємств застосовуються штрафні санкції у розмірі 100% сум, використаних за нецільовим призначенням, з нарахуванням пені у розмірі 250% облікової ставки Національного банку України.

Змінами до закону "Про енергозбереження" пропонується визначити, що підприємства, на які поширюється дія закону "Про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо-металургійного та хімічного комплексів", до 1 січня 2012 р. не сплачують збір за перевитрати паливно-енергетичних ресурсів понад встановлені показники норм питомих витрат суб'єкти господарювання.

Згідно із пропонованими змінами до закону "Про оподаткування прибутку підприємств", платники податку - підприємства гірничо-металургійного та хімічного комплексу України, на які поширюється дія закону "Про підвищення конкурентоспроможності підприємств гірничо-металургійного та хімічного комплексів", мають право відносити до складу валових витрат суми будь-яких витрат, пов'язаних з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, без обмеження граничного розміру таких витрат.

Змінами до закону "Про податок на додану вартість" від оподаткування звільняється ряд операцій.