ua en ru

ПР буде наполягати на наданні російській мові статусу державної, якщо не буде прийнято закон про основи мовної політики, - Єфремов

Партія Регіонів (ПР) буде ініціювати внесення змін до Конституції України про надання російській мові статусу державної, якщо не буде прийнято закон про основи мовної політики. Про це на брифінгу у Верховній Раді (ВР) заявив глава ПР Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-України.

Коментуючи заяву депутата від ПР Вадима Колесніченка про те, що в рамках роботи Конституційної асамблеї ПР наполягатиме про надання російській мові статусу другої державної, Єфремов зазначив: "Нічого нового в цій заяві Колесниченко немає, це прописано документально і всім відомо ... Це наша партійна програма ... Якщо проект закону Колесніченка (про основи мовної політики) буде прийнятий, і люди відчують, що проблем самореалізації у них немає, то будуть абсолютно інші підходи ".

Він акцентував, що якщо закон не буде прийнятий, то ПР "не виключає, що при такому питанні буде радикалізована позиція і це питання може виноситися на Конституційну асамблею для розгляду". Крім того, Єфремов не виключає винесення питання про статус російської мови на референдум "як і інших питань, які хвилюють суспільство але не підтримуються рядом народних депутатів".

Нагадаємо, 5 червня ц.р. був прийнятий у першому читанні законопроект про основи державної мовної політики. Законопроектом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, в тому числі і російської.