ua en ru

Познер заявив про відсутність незалежної журналістики в Росії

Познер заявив про відсутність незалежної журналістики в Росії Фото: Володимир Познер

Ведучий повідомив, що йому забороняли кликати Нємцова на інтерв'ю

Відомий тележурналіст, ведучий передачі на "Першому каналі" Володимир Познер заявив, що в Росії немає незалежної журналістики, за його словами, реально незалежні ЗМІ можна порахувати на пальцях руки. Про це він заявив на спільній конференції президентської Ради з прав людини і Громадської колегії зі скарг на пресу, передає РБК.

"По-справжньому незалежних ЗМІ у нас не існує. Сьогодні немає журналістики в Росії як професії, є журналісти", - заявив Познер.

Він упевнений, що якщо держава захоче закрити незалежні медіа, воно їх закриє.

Познер зазначив, що "сьогодні в Росії на пальцях однієї руки, максимум двох можна порахувати, скільки є реальних незалежних ЗМІ". Він констатував, що є "псевдонезависимые ЗМІ, наприклад "Ехо Москви".

За його словами, контрольовані державою ЗМІ створюють певну громадську думку, яка б хотіла бачити російська влада.

"Я переконаний, що ЗМІ бувають або незалежні від держави і тоді це четверта влада, або залежні від держави - тоді вони не тільки не є четвертою владою, а перестають бути ЗМІ, перетворюються на інструменти впливу, державної пропаганди. Досить подивитися новини на федеральних телеканалах, щоб переконатися, що вони всі однакові", - сказав Познер.

Також Познер визнав, що в Росії існує сувора цензура при виборі гостей на телепередачі.

Я знаю, що є люди, яких я не можу запросити в свою програму, хоча вони представляють безсумнівний інтерес. Я дуже хотів запросити Нємцова, багато разів просив. Але тепер вже точно не зможу", - сказав ведучий.

"Я поки ще працюю, хоча, можливо, після цього виступу не буду працювати", - заявив Познер під час свого виступу.

Нагадаємо, російський опозиціонер Борис Нємцов був застрелений на Великому Москворецком мосту в ніч на 28 лютого.