ua en ru

Пожежа на "Хартроні": суд постановив затримати керівника ювелірної фабрики

Керівнику підприємства, на якому 8 січня сталася пожежа, направлено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК.

Керівнику Харківської ювелірної фабрики, на якій 8 січня сталася пожежа, направлено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей). Про це на брифінгу 11 січня повідомив в.о. прокурора області Володимир Суходубов, передає прес-служба прокуратури Харківської області.

Фотогалерея: Пожежа на "Хартроні" - загинуло 8 осіб

"Ми звернулися до суду із клопотанням про затримання голови підприємства для доставки в судове засідання для обрання запобіжного заходу. Прокуратура наполягає на взятті підозрюваного під варту", - зазначив Суходубов.

У разі невстановлення місця знаходження вказаного громадянина, він буде відразу ж оголошений у розшук.

Також Суходубов розповів, що на підприємстві виявлено грубі порушення вимог пожежної безпеки, тому до групи відповідальних осіб можуть потрапити інші особи, в тому числі - працівники контролюючих органів.

Крім того, в області пройде низка перевірок підприємств на предмет дотримання вимог пожежної безпеки. Перевірятися будуть також і органи контролю.

В.о прокурора області також зазначив, що, згідно з висновками експертизи, у крові загиблих на пожежі алкоголю виявлено не було.

За останніми даними, за клопотанням слідчих і процесуальних керівників Київський районний суд м. Харкова виніс ухвалу про затримання підозрюваного у кримінальному провадженні за фактом пожежі на ювелірному виробництві з метою доставки його до суду для вирішення питання про обрання запобіжного заходу.

Як повыдомлялося, в рамках розслідування пожежі на заводі "Хартрон" 8 січня 2014 р. призначено 15 судово-медичних експертиз.

Нагадаємо, 8 січня 2014 р. на заводі "Хартрон" виникла пожежа у п'ятиповерховій виробничій будівлі, яку орендує на території заводу Харківська ювелірна фабрика. В результаті пожежі загинули 8 осіб. Ще 22 людини були врятовані співробітниками ДержНС. Вогнем було пошкоджено 4-й і 5-й поверхи будівлі на площі 250 кв. м. Рятувальники запобігли розповсюдженню вогню на інші поверхи будівлі.

Прокуратура розглядає дві версії загибелі людей на "Хартроні":

- порушення правил протипожежної безпеки, яке спричинило загибель людей (ч.2 ст.270 КК - санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років);

- порушення правил охорони праці (ст.271 КК).

Як заявляв віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, посилаючись на попередній висновок держкомісії, пожежа на Харківській ювелірній фабриці, розташованій на території підприємства "Хартрон", виник через грубі порушення техніки безпеки.

Нагадаємо, в суботу, 11 січня, на Євромайдані в Києві оголошено день жалоби за загиблими під час пожежі на харківському заводі "Хартрон".