ua en ru

Пожежа на "Хартроні" виникла через порушення техніки безпеки, - Вілкул

Пожежа на Харківській ювелірній фабриці, розташованій на території підприємства "Хартрон", виник через грубі порушення техніки безпеки.

Пожежа на Харківській ювелірній фабриці, розташованій на території підприємства "Хартрон", виник через грубі порушення техніки безпеки. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, пославшись на попередній висновок державної комісії, передає прес-служба Харківської міської ради.

Фотогалерея: Пожежа на "Хартроні" - загинуло 8 осіб

За інформацією Вілкула, порушення техніки безпеки на виробництві призвело до вибуху і загоряння легкозаймистих матеріалів.

Урядовець наголосив, що евакуаційний вихід з території підприємства було закрито, що позбавило працівників ювелірної фабрики можливості самостійно евакуюватися. Остаточні висновки будуть зроблені за результатами експертиз.

Пожежа на "Хартроні" виникла через порушення техніки безпеки, - Вілкул

(Фото: прес-служба ГУ ДержНС України в Харківській обл.)

Вілкул додав, що уряд виділить сім'ям загиблих при пожежі на Харківській ювелірній фабриці, розташованій на території підприємства "Хартрон", по 100 тис. грн.

За останніми даними, із семи постраждалих один перебуває у тяжкому стані в міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Про це повідомила заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

"Під час пожежі він намагався врятуватися через вікно, але впав і отримав важкі травми, зараз його оперують. Ще один лежить у стаціонарному відділенні лікарні із численними травмами (він теж намагався врятуватися, вибираючись через вікно). П'ятеро постраждалих надійшли до опікового відділення лікарні. Всі вони співробітники ювелірної фабрики", - уточнила Горбунова-Рубан.

Як повідомив завідувач опіковим відділенням Аслан Цогоєв, це три жінки і двоє чоловіків. Їх стан оцінюється як середньої тяжкості - у них опіки середнього ступеня, ураження середніх дихальних шляхів.

За даними прес-служби Харківської міськради, один із загиблих розбився, вистрибнувши з вікна, інший - помер вже в лікарні від тяжких травм, які отримав також при падінні, а тіла шістьох рятувальники виявили після того, як загасили пожежу.

Нагадаємо, за попередніми даними, в результаті пожежі на "Хартроні" загинули 8 людей, шестеро госпіталізовані з отруєнням чадним газом, одна людина - з тілесними ушкодженнями. При цьому 22 людини були врятовані співробітниками ДержНС.

Інформація про загорання на території ВАТ "Хартрон" (вул. Академіка Проскури, 1) надійшла в середу близько 11:30.

На робочому місці на момент події перебувало близько двохсот працівників.

Дані про подію внесено до ЄРДР за ч.2 ст.270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей).

Прокуратура розглядає дві основні версії виниклої пожежі та загибелі людей на "Хартроні". Перша будується на підставі ст.270 і не виключає впливу на подію людського фактора. Друга версія передбачає факт порушення правил охорони праці (ст.271 КК України), суб'єктом відповідальності в даному випадку є посадова особа - керівник підприємства.

За даними прес-служби ДержНС, причина пожежі на "Хартроні" та розмір матеріальних збитків встановлюються.