ua en ru

Підвищення ціни газу для населення спричинить брак коштів на виплату субсидій, - Марченко

Підвищення ціни газу для населення спричинить брак коштів на виплату субсидій, -  Марченко Фото: Сергій Марченко (РБК-Україна)

В цьому році затримки виплат були пов'язані з погашенням боргів 2017 року

З початку року українцям було виплачено 33,6 млрд гривень субсидій, в тому числі і заборгованості за минулий рік. Про це в інтерв'ю виданню Delo.ua розповів заступник міністра фінансів Сергій Марченко, передає прес-служба Мінфіну.

За його словами, виплачена сума складає менше половини передбачених бюджетом коштів (в рік на субсидії в держбюджеті передбачено 71 млрд гривень-ред).

"Але цю цифру потрібно розуміти правильно: найбільші нарахування саме в опалювальний сезон, і ми їх вже закрили. Вже розрахувалися за жовтень-грудень минулого року, частково розрахувалися за січень і лютий. Залишилося закрити кредиторську заборгованість за лютий по субсидіях за газ і тепло в сумі 11,3 млрд гривень. Сума нарахувань за березень буде відома пізніше", - повідомив Марченко.

За словами Марченко, також за березень міністерство вже отримало з бюджету кошти на погашення заборгованості по субсидіях за січень і лютий повністю по пільгах і субсидіях на водопостачання та водовідведення, електричну енергію та квартирну плату.

"У травні-червні ми повністю розрахуємося за опалювальний сезон 2017-2018. І в новий сезон увійдемо без боргів. Скільки коштів із запланованих 71 млрд гривень залишиться на новий опалювальний сезон - зараз важко сказати.

Якщо буде підвищення тарифів на газ, коштів, безумовно, не вистачить", - констатував заступник міністра.

Він також повідомив, що сума заборгованості держави по субсидіях за минулий рік, виплачена з початку 2018, склала 27 млрд гривень.

"Кредиторська заборгованість на кінець року буде однозначно за нарахуваннями в грудні, підлягають оплаті в січні. Однак є механізми недопущення її зростання, які Мінфін однозначно буде приймати. Це, наприклад, перерозподіл витрат між програмами або внесення змін до бюджету в разі перевиконання доходів за підсумками 3 кварталів поточного року", - резюмував Марченко.

Нагадаємо, раніше в матеріалі РБК-Україна розповідалося про те, як уряд планує заощадити на субсидіях.