ua en ru

Підвищення ціни на електроенергію для промисловості є корупцією, – "Наш Край"

Підвищення ціни на електроенергію для промисловості є корупцією, – "Наш Край"

Рішення Нацкомісії з регулювання енергетики про збільшення оптової ціни електроенергії для промисловості на 10% – є корупцією в чистому вигляді і повинно бути скасовано. Таку думку висловив співголова партії "Наш край" Сергій Кальцев, коментуючи відповідне рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

За його словами, НКРЕКП вкотре продемонструвала "єзуїтський підхід" до тарифоутворення і надала невмотивовані переваги виробникам електричної енергії та постачальникам.


"Рішення комісії про збільшення оптової ціни електроенергії для промисловості на 10% – є корупцією в чистому вигляді. Для формування тарифу Національна комісія застосувала формулу "Роттердам +", за якою ціна на вугілля розраховується від його вартості в порту Роттердама плюс доставка в Україну. Це рішення має бути скасоване", – заявив Кальцев.

На думку співголови партії "Наш край", такий підхід дозволяє енерговиробникам наживатися на різниці в ціні привізного вугілля та вугілля власного видобутку. "Ціна в порту Роттердама плюс доставка в Україну" – це пряма корупція. По-перше, ТЕС спалюють українське вугілля. По-друге, можна, наприклад, його завозити з Польщі і не платити додатково 20% за логістику", – зазначив він.

Окремо він підкреслив, що збільшення ціни для промисловості призведе до автоматичного зростання вартості готової продукції.

"Формально, тариф для населення не зросте, але люди заплатять за нього через товари і послуги. У магазинах подорожчає все, для виробництва чого використовується електрика: від кофтинки до хліба. Інакше кажучи, корупцію і надприбутки олігархів знову профінансують з кишень людей", – резюмував Сергій Кальцев.