ua en ru

У КВУ вважають, що підвищення мінімальної зарплати збільшило ризики підкупу виборців

У КВУ вважають, що підвищення мінімальної зарплати збільшило ризики підкупу виборців Фото: Олексій Кошель

За підсумками виборів необхідно внести зміни в законодавство

Підвищення мінімальної заробітної плати фактично підвищило поріг використання легального підкупу виборців кандидатами. Про це сьогодні на прес-конференції заявив генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель, передає кореспондент РБК-Україна.

"У зв'язку з підняттям рівня мінімальної заробітної плати де-факто збільшився поріг використання легального підкупу виборців. Якщо раніше кандидати не могли надавати виборцям принтованную продукцію на суму понад 60 гривень, то зараз ця сума становить 160 гривень. Тобто кандидати отримали можливість легально надавати виборцям продуктові набори із символікою, сувенірну подукцию, яку можна практично використовувати", - заявив Кошель.

За його словами, це означає, що за підсумками виборів необхідно внести зміни в законодавство, які обмежать поріг надання безоплатної продукції або послуг громадянам, як мінімум, до колишнього рівня, 60 гривень.

Представник КВУ зазначив, що це достатня сума для того, щоб кандидат міг легально подарувати виборцю атрибути з категорії канцелярських товарів або принтованої продукції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голова парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря закликав владу дотримуватися міжнародних норм і стандартів під час виборчої кампанії і в день виборів в об'єднані територіальні громади, які повинні відбутися 29 жовтня 2017 року.