ua en ru

Споживання газу на Сумщині знизилось на 6%

Споживання газу на Сумщині знизилось на 6% Фото: газ (УНІАН)

Найбільше скоротилось споживання газу серед промислових та теплопостачальних підприємств

За 11 місяців 2017 року ПАТ "Сумигаз" розподілило споживачам понад 678,6 млн куб. м. природного газу. Це на 6,3% менше, ніж в аналогічний період минулого року. Усі категорії споживачів використали на 45,6 млн куб. м енергоресурсу менше. Зменшення споживання газу спостерігається на Сумщині вже четвертий рік поспіль. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Найбільше скоротилось споживання газу серед промислових та теплопостачальних підприємств. В поточному році вони зменшили обсягів газоспоживання на 17% або на 24,9 млн куб. м. На 10% менше газу використали бюджетні організації та установи і більше ніж на 5% - побутові споживачі.

"У Сумській області понад 50% газу розподіляється побутовим споживачам. З урахуванням поточних боргів населення та недофінансування державою коштів по субсидіям, на сьогодні "Сумигаз" недоотримав понад 86 млн гривень за послуги з розподілу енергоносія, що значно ускладнює взаєморозрахунки з іншими учасниками ринку", - зазначила фінансовий директор ПАТ "Сумигаз" Світлана Рибальченко.

Також, промислові підприємства за розподіл газу заборгували 5,2 млн гривень, теплоенергетичні компанії – 687,6 тис. гривень, бюджетні організації та установи – 402,7 тис. гривень.

Зауважимо, що усі надходження спрямовуються компанією на функціонування аварійних служб, обслуговування мереж, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну та повірку лічильників, тощо.

Зараз "Сумигаз" отримує тільки 54 коп. за доставку кубометру газу до споживача. Тому тарифна виручка підприємства напряму залежить від обсягів розподіленого газу. Гроші за газ надходять на спеціальні рахунки газопостачального підприємства. Звідти, основна частина коштів автоматично за затвердженим алгоритмом направляється в НАК "Нафтогаз України".