ua en ru

Споживчі настрої в Україні у вересні знизилися до найнижчого рівня за останні півтора роки

Споживчі настрої в Україні у вересні 2013 р. знизилися до найнижчого рівня за останні півтора роки. Вересневий індекс споживчих настроїв (ІСН) дорівнює 80,6, що на 7,2 пункту менше, ніж у серпні, свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища втратила відразу 8,6 пункту та дорівнює 79,2. Складові цього індексу змінились наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища погіршився на 5,6 пункту до значення 79;

- індекс доцільності робити великі покупки обвалився на 11,5 пункту та дорівнює 79,4.

Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 6,3 пункту та дорівнюють 81,5. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища втратив 7,4 пункту і становить 89,7;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року втратив 5,8 пункту до значення 76,2;

- очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років погіршилися на 5,5 пункту до 78,6.

У вересні поглибився песимізм українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 141,8, що на 3,8 пункту більше, ніж у серпні. Також тривала тенденція до погіршення інфляційних очікувань: відповідний індекс дорівнює 184,7, що на 1,1 пункту більше серпневого показника. Одночасно значно погіршилися очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань виріс на 8,8 пункту до значення 134,6.

У вересні було зафіксовано такі ключові тенденції:

- У вересні споживчі настрої знизилися до найнижчого рівня за останні півтора роки.

- Найбільшого падіння зазнали індекси доцільності великих покупок і очікуваних змін особистого матеріального становища. Одночасно суттєво зросли очікування девальвації та безробіття.

- Погіршення споживчих настроїв спостерігалося майже за усіма демографічними та регіональними групами респондентів.

Найбільшим воно було в наймолодших та найстарших респондентів, мешканців міст, насамперед, найбільших, громадян з доходами нижче середніх, мешканців Сходу та Півночі країни.

"На споживчі настрої у вересні вплинула низка негативних чинників - погані погодні умови, які вплинули на збирання та переробку врожаю, а також торгівлю, ускладнення в торгівлі з Росією, посилення девальваційного тиску на гривню. До того ж, ситуація у експортно-орієнтованих галузях промисловості залишилася складною", - коментують аналітики GfK Ukraine.