ua en ru

Споживчі настрої в Україні у грудні 2013 р. різко знизилися

Споживчі настрої в Україні у грудні 2013 р. різко знизилися на 5,2 пункту - до 80,3 - через відмову від асоціації з ЄС.

У грудні 2013 р. зафіксоване істотне погіршення споживчих настроїв українців після періоду двомісячної стабільності. Індекс споживчих настроїв (ІСН) дорівнює 80,3, що на 5,2 пункту менше, ніж у листопаді. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

"Найбільшою мірою впав індекс економічних очікувань внаслідок відмови від підписання угоди про асоціацію з ЄС", - констатують аналітики GfK Ukraine.

Так, оцінка поточного становища погіршилася на 3,6 пункту та дорівнює 81,3. Складові цього індексу змінились наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища втратив відразу 7,1 пункту до значення 77,7;

- індекс доцільності робити великі покупки залишився майже без змін та дорівнює 84,9, що на 0,2 пункту гірше листопадового значення.

Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 6,3 пункту та дорівнюють 79,7. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища втратив 6 пунктів і становить 87,5;

- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року погіршився на 4,7 пункту до значення 73,5;

- різко погіршилися очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років: на 8,1 пункту до 78.

Одночасно у грудні збереглася тенденція до поліпшення очікувань українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 129, що на 6,4 пункту менше, ніж у листопаді.

Інфляційні очікування залишилися майже без змін: відповідний індекс дорівнює 181,7, що на 0,6 пункту менше листопадового показника. Також майже не змінилися очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань додав 0,3 пункту до значення 135,2.

У грудні було зафіксовано такі ключові тенденції:

Значене падіння індексу спостерігалося по всім складовим ІСН окрім індексу доцільності робити великі закупи. Останній у грудні 2013 майже не змінився на відміну від попередніх років, коли він традиційно зростав завдяки святковим закупам.

Індекс економічних очікувань зазнав більш суттєвого падіння, ніж індекс поточного становища, що може бути наслідком відмови від підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Найбільше падіння споживчих настроїв спостерігалося в Центральній Україні, також значення індексу знизилося у південному і західному регіонах.

Серед груп за доходом найбільше падіння постерігалося серед людей з доходом нижче середнього, що може бути пов'язано із затримкою частини бюджетних виплат та зарплат.

"Зниження індексу споживчих настроїв у грудні пов'язане із тенденцією поступового вповільнення темпів зростання показників внутрішнього попиту, зокрема доходів громадян та обсягів роздрібного товарообігу", - коментують аналітики GfK Ukraine.