ua en ru

Споживчі настрої українців у червні поліпшилися

Споживчі настрої українців у червні поліпшилися Фото: ІСН складає 48,8

Найсуттєвіших змін зазнали інфляційні очікування

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у червні 2015 р. склав 48,8 що на 3,3 п. більше, ніж у травні. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine, повідомляє прес-служба компанії.

Як зазначається, найсуттєвіших змін зазнали інфляційні очікування, крім того, збільшився індекс доцільності робити великі покупки.

"Оцінка поточного становища поліпшилася на 7,2 п. до значення 43,6. Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) збільшився на 6,46 п. та дорівнює 30; індекс доцільності робити великі покупки (х5) дорівнює 57,2 що на 8 п. краще, ніж у травні", - йдеться у повідомленні.

За результатами дослідження, очікування щодо розвитку економіки країни дорівнюють 52,3, що на 0,6 п. краще, ніж в травні. Зокрема, індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) залишився майже без змін, втративши 0,08 п., та дорівнює 46, індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) становить 38,7 що на 2,3 п. більше ніж у травні, а очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років (х4) майже не змінилися - індекс становить 72,3, що на 0,03 п. менше за травневий показник.

"У червні продовжують поліпшуватися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 150,4, що на 6,7 п. менше травневого показника. Разом з тим індекс інфляційних очікувань у червні знизився на 9,4 п. та склав 172,6. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців у червні покращилися: індекс девальваційних очікувань втратив 4,2 п. до значення 128,4", - повідомляють у GfK Ukraine.

Нагадаємо, у травні 2015 р. індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 45,6 що на 4,2 п. перевищило квітневий показник.