ua en ru

Споживча інфляція у вересні прискорилася до 16,4%, - НБУ

Споживча інфляція у вересні прискорилася до 16,4%, - НБУ Фото: споживча інфляція зростає (НБУ)

Така динаміка зумовлена зростанням цін на сировину і продовольство

Споживча інфляція у вересні прискорилася до 16,4% у річному вимірі. Про це журналістам сьогодні повідомили в Національному банку (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

"Споживча інфляція у вересні 2017 прискорилася до 16,4% в річному вимірі і перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в липневому Інфляційному звіті", - повідомили в НБУ.

За інформацією регулятора, це обумовлено насамперед прискоренням зростання цін на сирі продовольчі товари, підвищенням виробничих витрат, а також деяким пожвавленням споживчого попиту.

Як повідомили в НБУ, подорожчання сирих продуктів харчування побічно вплинуло і на рівень базової інфляції - 7,7% в річному вимірі.

Прискорення базової інфляції також сприяло зростанню цін на послуги та активізації споживчого попиту. Зате протидіяли зростанню базової інфляції досить стримана фіскальна і монетарна політика, - зазначили в регуляторі.

Нагадаємо, за даними Держстату, у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2%. Найбільше (на 31%) подорожчали яйця. На 1,5-11,2% підвищилися ціни на сало, м'ясо і м'ясопродукти, молоко і молокопродукти, рис, масло, хліб. Одночасно на 0,3-3,4% подешевшали овочі, гречані крупи, риба та продукти з риби, цукор, фрукти.