ua en ru

Втрати США від фінансової кризи 2007-2009 рр. склали до 14 трлн дол

Аналітики Федерального резервного банку Далласа підрахували втрати американської економіки в результаті фінансового краху 2007-2009 рр. Згідно з опублікованою доповіддю ФРБ Далласа, оцінки втрат від фінансової кризи досить сильно варіюються. Мова йде про суму від 6 до 14 трлн доларів. При подібній оцінці фінансова криза коштувала кожному американському домогосподарству від 50 до 100 тисяч доларів. Сума в 14 трлн доларів - фактично дорівнює річному обсягу ВВП США.

Аналітики Федерального резервного банку Далласа підрахували втрати американської економіки в результаті фінансового краху 2007-2009 рр. Згідно з опублікованою доповіддю ФРБ Далласа, оцінки втрат від фінансової кризи досить сильно варіюються. Мова йде про суму від 6 до 14 трлн доларів. При подібній оцінці фінансова криза коштувала кожному американському домогосподарству від 50 до 100 тисяч доларів. Сума в 14 трлн доларів - фактично дорівнює річному обсягу ВВП США. Про це повідомляє "Росія 24".

Експерти відзначають, що оцінка в 6-14 трлн доларів не є остаточною. Після кризи економіка США почала розвиватися нижче за свій колишній історичний тренд зростання ВВП. Цей розрив між номінальним і потенційним рівнем розвитку економіки називається терміном output gap.

Даний феномен вже став каменем спотикання в спорах між різними економістами, фондовими "гуру" і різними аналітиками.

У випадку, якщо посткризове відновлення американської економіки затягнеться і даний розрив не скоротиться - загальний обсяг втрат від кризи для США, за оцінками експертів ФРБ Далласа, може виявитися вдвічі вищим. У звіті говориться:

"За нашими оцінками, якщо надалі економіка США повернеться до рівня передкризового розвитку, прямі втрати від фінансової кризи для неї складуть від 6 до 14 трильйонів доларів. Ця сума еквівалентна втраті 50 - 100 тис. доларів для кожного американського домогосподарства або втраті від 40% до 90% від річного обсягу ВВП США.

Подібний широкий розкид в оцінці втрат частково пояснюється невизначеністю, яка склалася в тенденції розвитку американської економіки. Сумарний обсяг втрат залежатиме від того, як довго темпи зростання ВВП залишатимуться нижче за передкризовий історичний тренд розвитку економіки.

Проте при цьому, є також вірогідність того, що розрив у поточному і передкризовому рівні розвитку ніколи не буде заповнений і в майбутньому тренд по зростанню ВВП США буде стабільний нижче за колишні історично зафіксовані рівні. В цьому випадку прямі втрати від фінансової кризи для США можуть опинитися удвічі вище позначених значень".

Згідно з поточними оцінками, темпи зростання ВВП на душу населення в США залишаються на 12% нижче за ті значення, які спостерігалися в посткризові періоди відновлення американської економіки за останніх 50 років.