ua en ru

Втрати окремих водоканалів через зношеність мереж сягають 45% 

Втрати окремих водоканалів через зношеність мереж сягають 45% 

Норматив втрат води складає 30%

У звязку зі зношеністю мереж водопостачання втрати окремих водоканалів сягають 45%. Про це сьогодні, 19 вересня 2018, під час прес-конференції повідомив член НКРЕКП Євген Магльованний, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, зношеність мереж і обладнання підприємств водопровідного та каналізаційного господарства досить значна. Багато мереж вже відпрацювали не один нормативний строк.

"Коштів, які підприємства виділяють на відновлення бази, не вистачає навіть на те, щоби покрити фізичне зношення цих мереж... Через це втрати води у нас досягають до 40-45% у мережах окремих підприємств", - повідомив він.

При цьому, як зазначив Магльованний, норматив таких втрат складає 30%, що теж, за його словами, є завищеним показником. Він додав, що одним із шляхів для вирішення проблеми втрат води у мережах може стати застосування стимулюючого тарифоутворення на водопостачання та водовідведення.

"І, на наш погляд, потрібно змінювати саме економічний підхід і економічну парадигму і, мабуть, найбільш оптимальним буде застосування стимулюючого тарифоутворення у водопостачанні. Цей метод був застосований за кордоном і мав добрі наслідки з точки зору оновлення основних фондів і з точки зору перспективи здешевлення тарифів", - додав член Нацкомісії.

Нагадаємо, у Вінниці із 1 жовтня тарифи на централізоване водопостачання зростуть на 13,7%, або на 1 гривню 1 копійку.