ua en ru

Потенційні втрати російських банків через українські активи оцінюються в 25 млрд дол., - ЗМІ

Потенційні втрати російських банків за українських активів оцінюються в 25 млрд дол.

Потенційні втрати російських банків за українських активів оцінюються в 25 млрд дол. Відповідне дослідження провело РБК.

За оцінкою експертів, збитки банків від українських "дочок" можуть призвести до зниження капіталу та порушення нормативів.

Так, 27 жовтня прем'єр РФ Дмитро Медведєв зібрав нараду з представниками найбільших російських банків, головною темою якого стала ситуація з їх українськими активами, розповіли два джерела РБК, знайомі з порядком. На нараді були присутні перший віце-прем'єр Ігор Шувалов, міністр фінансів Антон Силуанов, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, а також представники держбанків - глава Ощадбанку Герман Греф, глава ВТБ Андрій Костін, представники Зеба, Газпромбанку і Альфа-банку.

Банкіри оцінили потенційні втрати від своїх українських "дочок" в 25 млрд дол., розповів один з джерел. За його словами, ця сума включає як можливі дефолти по проблемних кредитах, так і втрату активів через рішення українських властей. Загальну суму потенційних втрат цих банків від українських активів в 25 млрд дол. підтвердило і джерело в одному з держбанків.

З цієї суми на чисті активи українських "дочок" припадає приблизно половина. Активи української "дочки" Вэб - Промінвестбанку - на 1 жовтня 2014 р. становили близько 4 млрд дол. (51,6 млрд грн), "Ощадбанку Україна" - 3,4 млрд дол. (43,4 млрд грн), "Альфа-Банку Україна" - 2,9 млрд дол. (37,4 млрд грн), "ВТБ Україна" - 2,4 млрд дол. (31,5 млрд грн), української "дочки" Банку Москви - 247 млн дол. (3,2 млрд грн).

Джерело в ще одному держбанку підтвердив, що питання за українським "дочкам" на нараді у Медведєва обговорювалося, але про конкретну допомогу з боку держави не йшлося. "Кожен банк просто доповів щодо ситуації у своїй "дочці", - уточнив він. Проблематичніше всього банкам буде стягнути борги з підприємств на сході України, в самопроголошених ЛНР і ДНР, додає інший співрозмовник РБК.

"25 млрд дол. - це загальна сума ризиків по Україні, включаючи дочірні банки, а також кредити, які безпосередньо російські банки (головним чином держбанки) видавали українським бізнесменам, компаніям і підприємствам. Під більший обсяг є забезпечення у вигляді активів, але все одно з урахуванням ситуації втрати можуть бути суттєвими щодо капіталу банків, тому питання потенційної держпідтримки абсолютно не пусте", - міркує старший директор з фінансових організацій Fitch Олександр Данилов.

Списання кредитів, виданих українськими "дочками" російських банків, може істотно зіпсувати звітність. Вже зараз видно, що показники достатності капіталу деяких великих банків близькі до мінімальних значень. А це означає, що підтримка з боку держави дійсно може знадобитися, зазначає експерт. За даними звітності держбанків, норматив достатності власних коштів Ощадбанку на 1 жовтня становив 12,24%, банку ВТБ - 10,57% (при мінімумі у 10%).

Представники Ощадбанку, ВТБ І ВЕБ відмовилися коментувати нараду. Газпромбанк, РСХБ і Альфа-банк не відповіли на запит РБК.

Керівники держбанків вже офіційно заявляли, що ситуація в Україні завдає шкоди їхньому бізнесу. Зокрема, Андрій Костін говорив про те, що з початку року ВТБ втратив на Україні 26 млрд руб. і що до кінця року збитки там можуть подвоїтися. У Ощадбанку поки немає збитків в Україні, зазначав раніше заступник голови правління Ощадбанку Олександр Морозов. Тим не менш в I кварталі дочірній банк сформував резерви під знецінення кредитів на загальну суму понад 1 млрд грн (близько 77 млн дол.).