ua en ru

Надходження до місцевих бюджетів від сплати земельного податку склали 2 млрд грн

Надходження до місцевих бюджетів від податку на землю склали більше 2 млрд грн, що на 16,8% більше, ніж у січні-лютому 2014 року. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Перші підсумки децентралізації: бюджетне зростання і трансфертні діри".

"Це дуже мало. Тільки інфляція - 25%, а ставки індексуються на цей показник. По Закарпатській і Рівненській областях - 25% - це якраз інфляція, 5% - за рахунок інвентаризації земель, нових орендарів, виявлення неплатників", - прокоментував показники аналітик із земельних питань Асоціації міст України (АМУ) Ярослав Рабошук.

Відзначимо, що в Луганській області зростання надходжень від земельного податку становить 6,9%, а в Донецькій області зафіксовано падіння на 3,7%.

Автор матеріалу допускає, що місцеві органи влади могли перестрахуватися, закладаючи завідомо занижені плани. "Так і надходжень могло б бути більше, якби зміни в кодекс приймалися своєчасно, а не в кінці грудня. Органи місцевого самоврядування не встигли подати розрахунки за новими ставками, тому на поточний рік поки залишаються в силі ставки 2014 р.", - наголошується в статті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що надходження до місцевих бюджетів в січні-лютому склали 13 млрд грн.