ua en ru

Надходження молока від господарств населення за 9 місяців скоротилося на 11%, - УКАБ

На переробні підприємства від господарств населення за 9 місяців 2013 р. надійшло лише 1,4 млн. т молока, що на 11% менше показників попереднього року.

На переробні підприємства від господарств населення за 9 місяців 2013 р. надійшло лише 1,4 млн. т молока, що на 11% менше показників попереднього року. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За даними Держкомстату, загальне надходження молока на переробні підприємства за січень-вересень 2013 р. склало 3,5 млн. т, у минулому році цей показник був на рівні 3,7 млн т. Надходження молока від сільськогосподарських підприємств в цьому році зросло на 1% і зараз становить близько 50% у структурі загальної переробки молока. У свою чергу господарства населення скоротили свою частку на 4 процентних пункту і зараз їм належить 40% молока від того, що надійшло на переробку. Від інших господарських структур за січень-вересень було отримано 314 тис. т молока.

При цьому середня закупівельна ціна на молоко за 9 місяців 2013 р. зросла на 24% порівняно з відповідним періодом 2012 р. і склала 2,90 грн./кг.

"Значне скорочення надходження на переробку молока від господарств населення, незважаючи на зростання закупівельних цін свідчить про зниження виробництва молока у присадибних господарствах. Дійсно, корів у селах стає все менше , і все більше селян планують відмовитися від їх змісту, адже рентабельність виробництва молока у присадибних господарства залишається досить низькою. Внаслідок цього в Україні виникла проблема з молочною сировиною, що вплинуло на рівень закупівельних цін", - зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) була заснована у 2007 році для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. До складу Асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.