ua en ru

Постпреди ЄС схвалили тимчасові автономні торгові преференції для України

Постпреди ЄС схвалили тимчасові автономні торгові преференції для України Фото: Рада ЄС (tvnewsroom.consilium.europa.eu)

Йдеться про додаткові річні імпортні квоти за нульовим тарифом для низки с/г продуктів

Комітет постійних представників країн Європейського Союзу (Coreper) схвалив 28 червня 2017 року угоду, досягнуту між мальтійським головуванням Ради Євросоюзу і Європарламентом щодо тимчасових автономних торгових заходів для України. Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС на офіційному сайті.

"Ці заходи - жест відчутної політичної та економічної підтримки України з нашого боку. З огляду на складну ситуацію, з якою стикається Україна в даний час, ми сподіваємося на якнайшвидше здійснення цього регламенту", - зазначив міністр економіки, інвестицій та малого бізнесу Мальти Крістіан Кардон.

Зазначено, що ця пропозиція спрямована "на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС із урахуванням складної економічної ситуації та економічних реформ, розпочатих Україною".

У комюніке також пояснили, що тим самим доповнюються положення про торгівлю, вже введені, відповідно до угоди про асоціацію між ЄС і Україною, підписаної в 2014 році. Ці положення були тимчасово застосовані з 1 січня 2016 року. Зокрема йдеться про "додаткові річні імпортні квоти за нульовим тарифом" для низки сільськогосподарських продуктів, перелік яких дається в документі. Ці заходи розраховано на три роки.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України звернулася до Європейського Парламенту щодо запровадження додаткових торговельних преференцій ЄС українським товарам.