ua en ru

Поставки російського газу в Європу через територію України йдуть у штатному режимі, - "Газпром"

Поставки російського газу в Європу через територію України йдуть у штатному режимі.

Поставки російського газу в Європу через територію України йдуть у штатному режимі. Про це РБК повідомили в ВАТ "Газпром".

Раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявляв, що ситуація на Україні створює ризики для транзиту газу в Європу.

"Ми як люди, які займаються бізнесом, звичайно, стурбовані нестабільною ситуацією в Україні. Тим більше прозвучали заяви про те, що газотранспортна система України може бути піддана атакам екстремістів. І звичайно, це дуже тривожно", - зазначив Медведєв.

На початку лютого 2014 р. віце-прем'єр України Юрій Бойко висловив думку, що проблеми з розрахунками за російський газ пов'язані з протестами і захопленнями обласних державних адміністрацій на заході України.

"В останні два місяці перестали надходити розрахунки за газ, особливо з боку тих регіонів, де "ліквідовано" владу і створені народні ради. Від них зараз гроші практично не надходять. Тільки за січень заборгованість за газ зросла на 4 млрд грн (близько 456 млн дол.), що, звичайно, ставить в скрутне становище "Нафтогаз України" в частині розрахунків з російськими партнерами", - сказав Бойко.

10 лютого 2014 р. міністр енергетики України Едуард Ставицький заявляв, що "Нафтогаз України" в найближчі місяці погасить борг за російський газ. Ставицький тоді уточнив, що всього "Нафтогазу" необхідно перерахувати "Газпрому" близько 3,3 млрд дол.

Раніше сьогодні в "Газпромі" повідомили, що "Нафтогаз України" перерахував більше половини грошових коштів в рахунок оплати суми боргу за російський газ, поставлений в 2013 р.