ua en ru

Постачання ліків в Україну почнуться не раніше листопада

Постачання ліків в Україну почнуться не раніше листопада Фото: МОЗ намагається розблокувати постачання ліків до України

Україна буде забезпечена ліками на 80-90% в кращому випадку в січні 2017 року

Постачання ліків в Україну можуть початися в кінці осені - початку зими 2016 року. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Ліки по осені рахують: МОЗ тільки починає закупівлі через міжнародні організації".

зокрема, за прогнозом виконавчого директора благодійного фонду "Пацієнти України" Ольги Стефанишиної, такий хід розвитку подій можливий, якщо Міністерство охорони здоров'я найближчим часом підпише контракти з міжнародними організаціями, що займаються закупівлями ліків.


"Якщо контракти з міжнародними організаціями будуть підписані до вересня, то перші поставки ліків в Україну почнуться в листопаді-грудні", - йдеться в матеріалі зі слів Стефанишиної.

За її словами, в минулому році міжнародні організації оголосили тендери на закупівлю препаратів майже відразу ж після перерахування їм перших траншів, а деякі ще до отримання грошей почали збирати попередні пропозиції.

"Якщо Кабмін ухвалить зміни до необхідних підзаконних актів, зокрема, дасть змогу швидко збільшувати кількість закуповуваних ліків, дасть чітке роз'яснення всім учасникам щодо звільнення ліків від ПДВ, а також, якщо в МОЗ продовжиться тенденція щодо поліпшення комунікації з міжнародними організаціями, яку ми зараз спостерігаємо, то цілком можливо, що в січні ми вже будемо забезпечені ліками на 80-90%", - припустила Стефанишина

Відзначимо, що, за словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, відомство чекає затвердження Кабміном номенклатури ліків, щоб підписати договори з міжнародними організаціями. Вона зазначила, що в цьому році з МОЗ готові працювати ті ж структури, які проводили закупівлю препаратів за гроші держбюджету-2015 - Crown Agents, ПРООН та ЮНІСЕФ.

Нагадаємо, за словами Супрун, завдяки впровадженню механізму закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації, в 2016 році вдалося заощадити понад 790 млн гривень державних коштів, порівняно з 2014 роком.