ua en ru

Постачання електроенергії в Крим по ЛЕП "Каховська-Титан" поновиться найближчим часом

Постачання електроенергії в Крим по ЛЕП "Каховська-Титан" поновиться найближчим часом Фото: ЛЕП

Обсяги енергії, які можуть передаватися, здатні забезпечити соціальну норму

Найближчим часом часткове енергопостачання Криму буде відновлено з території України. Про це повідомив в.о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, передає "112 Україна".

"Сьогодні ми завершили відновлювальні роботи по лінії "Каховська-Титан", дійсно були певні затримки, були різні позиції у різних груп активістів. Десь близько 16:00-17:00 вони узгодили свої позиції у відповідності з тією заявою, яку ми чули вчора від голови Меджлісу кримськотатарського народу. Тому станом на сьогодні всі роботи повністю завершені, дані команди на включення ліній, ми зараз очікуємо завершення перемикань як на підстанції "Титан", так і на підстанції "Каховська". Найближчим часом, буквально кілька хвилин, часткове енергопостачання Криму буде відновлено з території України", - повідомив Ковальчук.

Він пояснив, що загальна потреба АР Крим з території материкової України становила 800-1100 МВт, і з 22 листопада півострів перебував у дуже енергодефіцитному режимі.

"За нашою інформацією, в першу чергу були запитані не соціальні об'єкти, крім зовсім соціально важливих, таких як лікарні, в основному живлення постачалася на об'єкти військової інфраструктури, якісь інші. І тому така серйозна гуманітарна катастрофа дійсно могла бути на території АР Крим. Коли розглядалися різні варіанти часткового відновлення, саме лінія "Каховська-Титан" була обрана в якості основної для відновлення живлення. Обсяги енергії, які можуть передаватися, як раз можуть забезпечити соціальну норму, і це дуже серйозний крок, який був прийнятий спільно з учасниками громадської блокади. З іншого боку, саме від підстанції "Титан" було живляться 2 райони півдня Херсонської області - Чаплинський і Каланчацький. З 22 числа було вже 5 аварійних відключень харчування в цих двох районах", - повідомив Ковальчук.

Нагадаємо, самопроголошений "глава Республіки Крим" Сергій Аксьонов заявив, що "влада" півострова відмовляться від електроенергії з України в разі відновлення поставок.