ua en ru

Набули чинності постанови НКРЕКП, що реалізують норми закону про ринок газу

Минулого тижня були опубліковані і набули чинності тексти п'яти постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, які регулюють роботу газового ринку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби комісії.

Згідно з інформацією регулятора, вступили в силу, зокрема Кодекси газотранспортної і газорозподільної систем, Кодекс газосховищ і Правила постачання природного газу споживачам. Очікується публікація і введення в дію типових договорів транспортування, зберігання, розподілу та постачання споживачам природного газу. Комісія затвердила їх ще 30 вересня - тобто за 6 місяців, як того вимагав закон, після чого вони пройшли процедуру узгодження у Міністерстві юстиції та з моменту опублікування вступають в дію.

Крім цього, за даними українських ЗМІ, у вівторок, 1 грудня, будуть опубліковані і вступлять в дію ще п'ять постанов, що дозволить повною мірою запрацювати закону "Про ринок природного газу".

Зазначається, що у вересні НКРЕКП отримала лист від Секретаріату Енергетичного Співтовариства з позитивною оцінкою на відповідність розроблених нормативно-правових актів європейського законодавства.

У виданні підкреслили, що найбільші переваги від впровадження реформи на газовому ринку буде мати споживач. Зокрема, споживачі зможуть вільно обирати собі компанію-постачальника газу. При цьому, змінюючи постачальника, споживач не повинен тепер повідомляти про це компанію-оператора газорозподільних систем (облгази). Таким чином, облгази втрачають своє монопольне становище і не більше впливають на вибір постачальника, пишуть ЗМІ.

Досвід європейських країн - найближчих сусідів, наприклад, Словаччини показує, що за рахунок таких переваг, в Україні з часом буде сформований конкурентний ринок компаній-постачальників, які будуть змагатися між собою за споживачів, що призведе до зниження цін і поліпшення сервісу.

Серед нововведень також запровадження спрощеного порядку укладення договору поставки природного газу для побутових споживачів. За даними видання, тепер для укладення договору побутовим споживачам не доведеться простоювати в чергах - оскільки договір укладається шляхом заявочного приєднання (Договір оприлюднюється в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, а споживач надсилає поштою підписану заяву про приєднання до умов договору конкретного постачальника).