ua en ru

ЕС вимагає скасування постанов Кабміну про купівлю газу тільки у "Нафтогазу"

З часу підписання Угоди про Асоціацію український уряд отримав перші серйозні претензії до своєї роботи з боку Європейського союзу. Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства звернувся до нового міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишину з необхідністю переглянути законодавство, що обмежує права учасників газового ринку.

"Дозвольте мені вказати два питання, які будуть мати найбільше значення для нашої співпраці в майбутньому. Один з них - це Постанова № 596 Кабінету Міністрів України, яке допускає втручання держави в газовий сектор і підриває зусилля з лібералізації ринку", - йдеться у листі глави Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янеша Копача на ім'я Володимира Демчишина.

Нагадаємо, 14 листопада Янеш Копач вже звертався з листом до прем'єр-міністра України Арсенію Яценюку з аргументами на користь скасування постанов уряду, що обмежують діяльність учасників газового ринку на користь проблемної державної компанії - НАК "Нафтогаз". Тоді Копач дав зрозуміти, що українське законодавство, яке регламентує газовий ринок, викликає серйозні побоювання у Європи з точки зору відповідності Угоди про енергетичне співтовариство. Кабінету міністрів було запропоновано надати в Секретаріат енергетичного співтовариства ЄС пояснення по вжитим заходам не пізніше 20 листопада 2014 року, проте Україна проігнорувала рекомендації ЄС. Замість пояснень уряд вирішив перехитрити Європи, замінивши Постанова № 596 на ще більш жорстке Постанова №647. Згідно з постановою №647, найбільші промислові, енергогенеруючі та теплогенеруючі підприємства повинні перейти на закупівлю газу виключно у НАК "Нафтогаз України". Сім газодобувних компаній України через суд вимагають скасування цього рішення, чергове засідання відбудеться 12 грудня в Окружному Адміністративному суді р. Києва.

"Ми були здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням. Лібералізація та створення відкритого газового ринку є одними з основоположних принципів Енергетичного співтовариства. Незважаючи на тимчасовий характер постанови, воно має прямо протилежний ефект і посилає поганий сигнал в плані ринкових реформ", - говорить Янеш Копач.