ua en ru

Посол Зімбабве в Австралії попросила у Канберри політичного притулку

Посол Зімбабве в Австралії Жаклін Звамбила попросила у Канберри політичного притулку, заявивши, що боїться повертатися на батьківщину. Відеозвернення, в якому дипломат пояснює своє рішення, опублікували австралійські ЗМІ. Вона заявила, що режим президента Зімбабве Роберта Мугабе "нелегітимний" і що таким людям, як вона, небезпечно повертатися на батьківщину, оскільки вони призначалися на свої посади колишнім прем'єр-міністром Морганом Цвангіраї.

"Як тільки вибори 31 липня були вкрадені нинішнім урядом, який не є легітимним, я зрозуміла, що це кінець", - сказала Звамбила. Термін її дипмісії в Австралії формально закінчується 31 грудня 2013 р., але посол хоче залишитися в цій країні.

Звамбила представляє опозиційний зимбабвийское Рух за демократичні зміни (MDC). Вона була делегована до Австралії в 2009 р., після того як в Зімбабве було сформовано "уряд національної єдності", в рамках якого влада поділили лідер MDC Цвангираи і беззмінний з 1980 р. керівник країни Мугабе. Хитка коаліція розвалилася у результаті парламентських і президентських виборів 31 липня 2013 р., на яких переміг 89-річний Мугабе і його партія ZANU-PF. Опозиція проголосила підсумки виборів сфальсифікованими. Місцеві спостерігачі-активісти знайшли "серйозні" порушення, скомпрометували підсумки голосування. Ґрунтуючись на цих спостереженнях, США, Великобританія і Австралія поставили чесність виборів у Зімбабве під сумнів.

У Зімбабве Звамбила звинувачується в тому, що не розрахувалася з будівельною фірмою, яка виконувала роботи по ремонту будинку. Місцевий суд встановив, що вона залишилася повинна будівельникам 2,4 тис. дол. Посол відкидає ці звинувачення і вважає, що вони можуть стати приводом до арешту.