ua en ru

Посол Литви в Україні розповів про мотиви співпраці з Україною

Посол Литви в Україні розповів про мотиви співпраці з Україною Фото: український і литовський прапори (minagro.gov.ua)

Литва розповість Україні, як брати участь у програмах ЄС

Україна і Литва мають співпрацювати, як у сфері кібербезпеки, так і в питаннях управління коштами, які виділяє ЄС. Про це на інноваційний форумі з інформаційно-комунікаційних технологій повідомив посол Литви в Україні Маріус Януконіс, передає кореспондент РБК Україна.

Зокрема, за його словами, головною метою Литви є розробка механізму, за допомогою якого відбуватиметься імплементація.

"Дуже часто мова йшла про план Маршала. Українці часто запитують, яку вигоду матиме Литва при співпраці з Україною, а ми завжди відповідаємо, що хочемо, щоб Україна стала успішною країною. Ми таким чином хочемо звернути увагу ЄС на Україну і на важливість України. Фінансових ресурсів у міжнародних донорів достатньо, проте нам з Україною потрібно виробити зрозумілий механізм, за допомогою якого відбуватиметься імплементація. Ми самі зіштовхнулися із проблемою того, як керувати засобами, які дає ЄС. Ми можемо розповісти, як допомогти Україні брати участь в програмах ЄС. Але Україна має величезний потенціал, тому я закликаю шукати співробітництва, у вигляді того, що загрози, зокрема у сфері кібербезпеки, - спільні", - повідомив посол.

Так, план допомоги Україні, ініційований литовськими політиками під назвою "План Маршалла", був представлений в Сеймі Литви 6 листопада.

Згідно з планом, протягом 10 років, починаючи з 2018 року, Україні пропонують виділити 50 млрд євро допомоги для заохочення малого та середнього бізнесу. Крім того, в грудні Україна і Литва підписали низку документів про двостороннє співробітництво.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Литва буде продовжувати санкционную політику щодо Росії до тих пір, поки агресор не залишить окуповані території України.