ua en ru

Посол ЄС в Туреччині залишає свій пост через конфлікт з владою країни

Посол ЄС в Туреччині залишає свій пост через конфлікт з владою країни Фото: посол ЄС в Анкарі Хансйорг Хабер

Дипломат покине свій пост до 1 серпня 2016 року

На тлі зростаючої напруги у відносинах Євросоюзу та Туреччини подав у відставку посол ЄС в Анкарі Хансйорг Хабер. Про це повідомив прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федерики Могерини, передає Deutsche Welle.

Згідно з повідомленням з Брюсселя, німецький дипломат покине свій пост до 1 серпня 2016 року. При цьому про причини його відставки не повідомляється.

Хабер вступив на посаду глави представництва ЄС в турецькій столиці у вересні 2015 року. Із-за критичного зауваження з приводу виконання угоди про біженців між Брюсселем і Анкарою він був викликаний для пояснень в міністерство закордонних справ Туреччини в травні 2016 року.


За даними турецького агентства Anadolu, причиною цьому послужило висловлювання Хабера про досягнуті домовленості: "У нас є приказка: як почати турків, а закінчити як німець. Тут - все навпаки". ЄС не підтвердив факт цього висловлювання.

Нагадаємо, відносини між Євросоюзом і Туреччиною загострилися через те, що Брюссель прийняв рішення відкласти терміни скасування візового режиму для турецьких громадян. Такий пункт був передбачений в угоді про нелегальних мігрантів, яких ЄС повертає в Туреччину. Однак одним з 72 умов для скасування віз Євросоюзу назвав зміну прийнятого Анкарою антидемократичного закону "Про боротьбу з тероризмом". Турецькі власті відмовилися пом'якшити законодавство.