ua en ru

За останні 4,5 року закрилося близько 300 держпідприємств, - Нефьодов

За останні 4,5 року закрилося близько 300 держпідприємств, - Нефьодов Фото: Максим Нефьодов (Max Nefyodov facebook.com)

Ручний рівень керування призводить до того, що державні підприємства хронічно збиткові, заявив Нефьодов

За останні 4,5 року в Україні закрилося близько 300 державних підприємств. Про це в інтерв'ю виданню "Главком" заявив заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов.

"Міністр видає накази, розробляє законопроекти, дає накази своїм держпідприємствам щось зробити. У певному сенсі, так керувати комфортніше і простіше. Питання: чи це ефективно? Ручний рівень керування призводить до того, що державні підприємства хронічно збиткові. У нас є окремі перлини, але в середньому все дуже погано. За останні 4,5 року закрилося близько 300 держпідприємств", - сказав Нефьодов.

Він додав, що конкурси на посади директорів держпідприємств блокують суди.

"У нас також є проблема з якістю кандидатів. Велика кількість ефективних менеджерів приватного сектора не дуже розуміють, навіщо їм іти в державний, де купа проблем, погані умови роботи, важко щось показати, політичний вплив, тебе завжди критикують. У чому особиста мотивація? У нас є проблема з оплатою праці на цих підприємствах. Не так багато держпідприємств в Україні, де встановлені ринкові рівні зарплат", - відзначив Нефьодов.

Нагадаємо, у червні в Міністерстві економічного розвитку й торгівлі України повідомили, що майже половина найбільших державних підприємств не почала незалежний аудит фінансової звітності за 2016 рік.