ua en ru

Після виборів Україна знову може опинитися в центрі уваги Європи, - Майліс Репс

Після виборів Україна знову може опинитися в центрі уваги Європи, вважає співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європ (ПАРЄ) по Україні Майліс Репс. Про це вона сказала в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"Ми дочекаємося виборів. Знаєте, Україна дуже часто після виборів була в центрі уваги Європи, і я не думаю, що цей раз буде винятком. Україна відрізняється від інших країн, що перебувають під моніторингом ПАРЄ, своєю непередбачуваністю. Візьмемо, наприклад, вибори в Росії - вони викликали так мало дискусій не тому, що там не було проблем, і вже точно не тому, що там ситуація краща, ніж у вас, а тому що всі розуміли, що там відбудеться. І очікування повністю виправдалися! В Україні все інакше. І в цьому сенсі у вас демократія непогано функціонує", - впевнена Репс.

Читайте також: ПАРЄ визначила поняття "політичний в'язень"

За її словами, оціночна місія ПАРЄ в рамках підготовки наступної доповіді прибуде в Україну після парламентських виборів. "Ми чекаємо виборів і маємо намір прибути відразу ж, як буде сформовано новий склад Верховної ради. Ми готові були приїхати і перед виборами, якщо б відчували, що наш візит принесе позитивні зрушення, особливо в тому, що стосується лідерів опозиції, які опинилися у в'язниці. Але ми не бачимо жодних ознак того, що сьогодні в Києві є політична воля для вирішення цієї проблеми з використанням, наприклад, механізму амністії", - сказала співдоповідач ПАРЄ.

Вона також заявила, що ПАРЄ не має наміру накладати санкції на Україну до виборів.

"Ніхто не накладає на країну санкції до виборів. Зараз ми направляємо всі сили, щоб підтримати проведення в Україні вільних і чесних виборів. Ми приймаємо до уваги той факт, що лідери опозиції залишаються у в'язниці, що ЗМІ у вашій країні не вільні, і для нас це неприйнятно, але ми сподіваємося, що зможемо вплинути на це, підтримуючи вільні вибори. Ми також відзначили безлад, який у вас був з жеребкуванням квот у виборчих комісіях. І виправдання, які ми почули в Україні з цього приводу - нібито повноцінне жеребкування було практично і технічно неможливим, - здаються нам дуже дивними. Вони не переконали ні членів наглядової місії ПАРЄ, ні доповідачів по Україні. Ми відзначаємо суперечливі заяви з приводу камер на виборчих дільницях. Нас турбують також повідомлення про напади на кандидатів у мажоритарних округах", - сказала Репс.

Читайте також: ПАРЄ незабаром планує підготувати проміжний звіт про функціонування демократичних інститутів в Україні

Нагадаємо, останнім часом ПАРЄ кілька разів загрожувала Україні санкціями. 9 березня ПАРЄ висловлювала стурбованість відсутністю прогресу у виконанні Україною останньої резолюції ПАРЄ, де йшлося про декриміналізацію статей КК, за якими були засуджені екс-прем'єр Юлія Тимошенко, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко та інші колишні посадовці. У ПАРЄ підкреслили, що моніторинговий комітет буде пильно стежити за ситуацією і якщо вимоги асамблеї не будуть виконані, комітет може запропонувати ввести санкції проти України.