ua en ru

Після введення норм Податкового кодексу в 2011 р. бізнес збільшить відрахування в ПФ і податкові платежи на 6-7 млрд грн, - експерт

Після введення норм Податкового кодексу в 2011 р. малий і середній бізнес збільшить відрахування до Пенсійного фонду і податкові платежі на 6-7 млрд грн. Про це сказав глава ради Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, передає кореспондент РБК-Україна.

«Концептуально малий і середній бізнес вступить в нову систему оподаткування з другого кварталу 2011 р. і за нашими розрахунками повинен буде заплатити до Пенсійного фонду і податкових відрахувань близько 6-7 млрд грн додатково до того, що платив. Відповідно, держава повинна мати компенсаційний механізм для того, щоб самим кращим представникам малого і середнього бізнесу забезпечити подальшу роботу особливо у сфері послуг і виробництва», - відзначив О.Савченко.

Таким інструментом може стати спеціальна фінустанова, яка займатиметься фінансовою підтримкою малого і середнього бізнесу (МСБ). За словами О.Савченка, такий банк повинен надавати довгострокові кредити для малого і середнього бізнесу, державні гарантії комерційним банкам під кредити для МСБ і держгарантії венчурним фондам для інвестицій в створення малих і середніх підприємств. «У перші два-три роки для такої підтримки потрібно 10 млрд грн щороку. Надалі сума повинна збільшитися до 15-20 млрд грн на рік», - відзначив О.Савченко. За його словами, є три можливі шляхи створення такої фінустанови: створення Банку розвитку України на базі ВАТ «Український банк реконструкції і розвитку»; переформатування Українсько-німецького фонду в банк МСБ; переформатування Українського фонду підтримки підприємництва у фінансову корпорацію, яка могла б проводити фінансову підтримку МСБ.

«Впродовж місяця будуть розглянуті зміни на рівні Кабміну в закон України «Про розвиток малого і середнього бізнесу», які повинні передбачати такий механізм фінансової підтримки малого і середнього бізнесу, залишилося тільки визначитися з варіантом фінустанови», - відзначив О.Савченко.