ua en ru

Після створення ЗВТ з ЄС до нинішня ситуація на митному кордоні України і РФ стане постійною, - Медведчук

Після створення ЗВТ з ЄС до нинішня ситуація на митному кордоні України і РФ стане постійною. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Гучні заяви наших "євроінтеграторів" з приводу розв'язаній Росією торгової війни, російського імперіалізму, який намагається "затягнути" Україну у Митний союз, не можуть не викликати здивування. Адже тим, хто з непохитним завзяттям "тягне" Україну в Європу, радіти треба!

Адже на російській митниці не винайшли якийсь особливий режим для України. Такий режим використовується і для країн ЄС (до речі, ніхто з них до СОТ скаржитися не збирається). По відношенню до них принцип вільного пересування товарів не застосовується. Тобто Росія не тільки де-факто визнала нашу країну європейською, а й відноситься до неї як до повноцінного члена ЄС! Це, безумовно, величезний прогрес у реалізації європейських прагнень української влади (які чомусь не поділяє значна частина українських громадян, ну так хто з ними буде вважатися). З чим ми цю владу і вітаємо", - заявив Медведчук.

За його словами, після створення зони вільної України і ЄС до нинішньої ситуації на митному кордоні треба буде звикати - вона стане постійною. Та й про вихід з "кабальної" для України зони вільної торгівлі в рамках СНД теж пора подумати.

"Російська митниця досі не привласнювала українським підприємствам високого рівня ризиків, просто не бажаючи порушувати тих операційних зв'язків, які ще підтримуються в нашому економічному співробітництві. Але якщо Україна підписує Угоду про асоціацію з ЄС і бере на себе зобов'язання сліпо виконувати всі норми європейського регулювання і без контролю пропускати європейські товари, що це призведе до чергового реімпорту та витіснення українських товарів, які не будуть витримувати конкуренції. Імпорт з країн Євросоюзу зросте на 4 мільярди доларів", - зазначив раніше радник президента РФ Сергій Глазьєв.

На його думку, це остаточно вб'є український торговий баланс і призведе до дефолту України за зовнішньоекономічними фінансовими зобов'язаннями.
"Але це просто інсинуації. Наш шоколад, цукерки, сири, безумовно, з нетерпінням чекають у Європі. Особливо у Швейцарії. Прекрасні перспективи в українських вин і коньяків (ах так, скоро вже не коньяків, а бренді - з дружньої прохання старших товаришів з ЄС). Особливо у Франції, Італії, Іспанії, Греції, Німеччини. В ж Німеччину і Данію з України підуть м'ясо, сирні та ковбасні вироби і т.п. Не постраждає і машинобудування. В Європі вже зачекалися наших Кразів, Ланосів, Богданов і т.п. Продукцію "Турбоатома", літаки будемо продавати в США, Канаду і ту ж Європу.

Все це принесе тільки користь Україні. Ну, а якщо виникнуть якісь проблеми з безробіттям, то для робітників і службовців адже важливіше права людини і демократичні цінності нетлінні.

В ЄС їм пояснять про права геїв і лесбіянок. Розкажуть про ювенальної юстиції, з допомогою якої в судах можна позбавляти батьківських прав і навіть садити батьків у в'язницю за повідомленням пильного сусіда, що в родині погано ставляться до діточок. Зрозуміло, що все це для українських громадян на порядок важливіше, ніж якісь робочі місця", - пише Медведчук.