ua en ru

Після злиття ММВБ і РТС може постати питання про злиття ПФТС та УБ, - учасник ринку

Після злиття Московської межвалютной біржі (ММВБ) і фондової біржі Російські Торгові системи (РТС) може постати питання про злиття Першої фондової торгової системи і Української Біржі. Про це РБК - Україна заявив голова правління фондової біржі РТС Роман Горюнов.

"Очевидно, якщо угода в Москві відбудеться (злиття ММВБ і РТС), то це питання постане в тій чи іншій мірі, але мені здається, що, по-перше, конфігурація має визначатися і бути узгодженою з учасниками ринку, тому, що з точки погляду Української Біржі, у нас немає контрольного пакету... Зрештою, мені здається, важливо, щоб учасники ринку самі виробили цю стратегію. Очевидно, що має сенс подумати про синергію, тобто, паралельно розвивати два конкуруючих проекту, сенсу не буде. Напевно, має сенс говорити про єдину посттрейдінговую інфраструктуру, клірингову інфраструктуру. Що стосується бірж, то в моєму розумінні, можливі різні конфігурації. Вони можуть зберегтися, і займатися різними продуктами, нішами, сегментами... важливо, щоб у них була узгоджена єдина стратегія розвитку", - зазначив він.

Нагадаємо, 3 лютого акціонери ММВБ підписали угоду про намір придбати контрольний пакет акцій ВАТ РТС з акціонерами РТС, сукупно володіють більш ніж 50% в статутному капіталі компанії. Згідно з досягнутими домовленостями, ММВБ набуває контроль в РТС у "Ренесанс Капіталу", "Атона", "Альфа-банку", "Трійки Діалог" і "Да Вінчі". Надалі ММВБ має намір придбати частки інших акціонерів. Акціонери РТС отримають 35% вартості своїх пакетів грошовими коштами, а 65% - частками участі в об'єднаній біржі. Свої частки в РТС вже продали банк "КИТ Фінанс" - 11% та Deutsche Securities - 9%.