ua en ru

Послання Путіна схвалили 49% росіян, - опитування

Послання Путіна схвалили 49% росіян, - опитування

Послання Президента Росії Володимира Путіна, який він зачитав 4 грудня, схвалили 49% росіян. Про це свідчать результати опитування, проведеного Левада-Центром, передає РБК.

Всього, за даними опитування, з вмістом послання ознайомилися більше половини громадян Росії. 18% респондентів заявили, що дивилися звернення Путіна повністю або майже повністю, а ще 39% ознайомилися з вмістом щодо викладення в новинах і газетах. Нічого не чули про посланні тільки 17% росіян. Для порівняння: у 2013 р. нічого не чули про посланні 34%, а повністю або майже повністю звернення Путіна дивилися 12% респондентів.

Зміст послання теж сподобалося росіянам в цьому році більше: 49% заявили, що Путін "знає, що робить, у нього є курс на розвиток країни, чіткі цілі". У минулому і позаминулому роках аналогічну думку висловлювали 36%. Популістськими пропозиції Путіна в посланні на цей раз назвали 22% опитаних, у минулому році таку характеристику ідей президента давали 40%, а в 2012 році - 42%.

Пріоритети росіян в цьому році змінилися, але головним, як і раніше залишається боротьба з корупцією. 36% назвали цю тему найбільш актуальною в посланні. "Приєднання" Криму на другому місці - цю тему звернення Президента назвали найбільш актуальною 32%. 31% перерахували санкції західних країн і ослаблення курсу рубля. Необхідність розширення свобод для громадян і бізнесу актуальною назвали 8% респондентів, а підтримку некомерційних організацій - 5%. У минулому році боротьба з корупцією теж, на думку опитаних, була найбільш актуальною темою послання, але тоді її згадали 59% респондентів. На другому місці було підвищення якості освіти та медичного обслуговування (37%). В цьому році цю проблему виділили тільки 28% респондентів.

Прес-конференцію Путіна 18 грудня також дивилася рекордна кількість росіян. 21% опитаних заявили, що дивилися її повністю, а частково - ще 40%. В минулому році повністю розмову Путіна з журналістами дивилися 9%, а частково - 32%. У 34% дивилися відповіді президента викликали надію, у 30% - повагу, а у 12% - впевненість у завтрашньому дні. Про розчарування, роздратування, почуття приреченості і подиві говорили 4-5% опитаних.

Нагадаємо, в Росії соціологи зафіксували наростання протестної хвилі.