ua en ru

Поселенська активність Ізраїлю в Східному Єрусалимі підриває зусилля з врегулювання в регіоні, - держсекретар США.

Поселенська активність Ізраїлю на територіях, які палестинці вважають за свої відвічні, ставить під загрозу мирні переговори на Близькому Сході і підривають зусилля США у врегулюванні арабо-ізраїльського конфлікту. З відповідними заявами держсекретар США Хіларі Клінтон виступила сьогодні у Вашингтоні перед впливовою проізраїльською лобістською організацією AIPAC.

Х.Клінтон заявила, що недавнє рішення Ізраїлю про будівництво 1,6 тис. нових одиниць житла в східній частині Єрусалиму оголило суперечності між давніми союзниками - США і єврейською державою. Шеф американської дипломатії встала на захист позиції Президента Барака Обами, підкресливши, що нове будівництво в Східному Єрусалимі йде врозріз з національними інтересами самого Ізраїлю.

Частина виступу Х.Клінтон, присвячена палестино-ізраїльским відносинам, викликала чемно-стриману реакцію аудиторії, повідомляє Associated Press, тоді як ремарки відносно Ірану зустріли неприховане схвалення.

Х.Клінтон дала зрозуміти, що адміністрація Б.Обами не потерпить Ісламську Республіку, озброєну атомною бомбою. За словами держсекретаря, Сполучені Штати разом з міжнародними партнерами працюють над санкціями відносно Ірану, які дійсно будуть хворобливими для тегеранського режиму. "Міжнародний консенсус відносно режиму в Ірані зміцнюється. У Європі згодні всі. Росія рухається в цьому напрямі. І хоча попереду ще багато роботи, Китай вже заявив, що підтримує політику "кнута і пряника" в застосуванні до Ірану, яка передбачає посилення тиску, якщо діалог не приносить результатів", - сказала Х.Клінтон.

Держсекретар США відзначила, що якщо у Тегерана вийде розробити ядерну зброю, це додасть сміливості терористам по всьому світу і спровокує гонку озброєнь і дестабілізацію на Близькому Сході.