ua en ru

У порту "Очаків" спростували причетність підприємства до контрабанди нафтопродуктів

У ТОВ "Порт Очаків" (Миколаївська обл.) спростовують інформацію про причетність підприємства до контрабандних схем імпорту готових нафтопродуктів на митну територію України. Про це йдеться в офіційній заяві компанії, поширеній в середу 29 квітня.

У повідомленні наголошується, що керівництво порту звернулося до ЗМІ з проханням не транслювати інформацію, яка не має під собою жодних підстав і завдає шкоди діловій репутації підприємства. Представники порту розцінюють інформаційну кампанію в ЗМІ як неконкурентну боротьбу на ринку палива.

Згідно з повідомленням, підприємство дійсно має ряд договорів на надання послуг компаніям, що здійснюють операції з ввезення палива. Мова, зокрема, йде про надання послуг тимчасової стоянки, поповнення запасів, а також, проведення швартовних операцій, зняття стічно-фекальних вод, бункерування прісною водою, вивезення сміття, енергозабезпечення, послуг буксирування, надання вантажної площадки і причалу для виконання вантажних робіт. У той же час, наголошують на підприємстві, зазначені договори не передбачають здійснення ТОВ "Порт Очаків" вантажно-розвантажувальних робіт і, відповідно, ведення контролю та обліку вантажу.

У порту відзначають, що оформлення вантажів у митних та інших контролюючих органах проводиться контрагентом самостійно. При цьому, імпортери несуть повну відповідальність за правильність оформлення митної та іншої дозвільної документації.

За даними, наданими порту його контрагентами, з початку поточного року судна закордонного плавання здійснювали переміщення нафтопродуктів виключно в митному режимі "імпорт". Ці нафтопродукти проходили митне оформлення в порту призначення з подальшим перевантаженням на транспортні засоби (судна, баржі, автоцистерни).

"У зв'язку з цим, твердження про те, що в порту "Очаків" нібито організована т. н. "транзитна схема ввезення нафтопродуктів", не мають під собою ніяких підстав, недостовірні та завдають шкоди діловій репутації ТОВ "Порт Очаків", - йдеться в заяві.

У порту також відзначають, що твердження про те, що нібито після "розмитнення" нафтопродуктів судна контрагентів йшли з порту Очаків у "зону невидимості" також не відповідає дійсності, оскільки всі каботажні операції між внутрішніми портами України здійснювалися виключно згідно заявленим маршрутам переміщень. При цьому факти причалювання до суден каботажного плавання інших плавучих засобів або виходу в "зону невидимості" ДП "Дельта Лоцман" радіотехнічним постом військово-повітряних сил (ВПС) України Очаків не фіксувалися.

Нагадаємо, ряд ЗМІ розповсюдили заяву народного депутата від партії "Народний Фронт" Андрія Левуса про те, що в портах Кілії, Ізмаїла, Рені та Очакова нібито здійснюється контрабандний імпорт нафтопродуктів з використанням так званих "транзитних" схем". Депутат стверджує, що продукти ввозяться без сплати відповідних акцизів і реалізуються на території Одеської та Миколаївської областей. По всій видимості, т. к. порт Очаків входить в субхолдинг Smart Maritime Group, Левус звинуватив у контрабанді народного депутата Вадима Новинського.

Smart Maritime Group (SMG) - найбільший суднобудівний холдинг України. Заснований в 2009 році для управління морегосподарського активами " Смарт-Холдингу. SMG об'єднує два найбільших суднобудівних підприємства України - Чорноморський суднобудівний завод і Херсонський суднобудівний завод, а також ТОВ "Порт "Очаків".