ua en ru

Портнов: У другому читанні КПК стосовно нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн

У другому читанні КПК стосовно нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. України" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

"У другому читанні КПК стосовно нетяжких злочинів зменшиться нижня межа застави до 1 тис. грн. Цю норму спрямовано на користь незаможних громадян, аби не вийшло так, що забезпечені підозрювані виконуватимуть свої процесуальні обов'язки на свободі, а малозабезпечені - у слідчому ізоляторі", - зазначив Портнов.

За його словами, до нового КПК буде внесено норму, яка відповідає останній резолюції ПАРЄ про розслідування кримінальних справ щодо вищих посадових осіб. Ці справи в суді першої інстанції розглядатимуться колегією з трьох суддів, кожен із яких повинен мати стаж роботи суддею понад п'ять років, отримав безстрокове призначення на посаду судді і ніколи в житті вже не буде перепризначатися. В апеляційній інстанції - колегією у складі п'яти суддів, а в третій інстанції - колегією з семи осіб, кожен із яких має стаж роботи суддею понад 10 років. "На наш погляд, це гарантує і більш професійний розгляд справ, і більшу незалежність суддів", - сказав Портнов.

"Крім нової виборної посади слідчого судді... з'явиться ще одна виборна посада. У кожному суді має бути обраний найдосвідченіший суддя, що спеціалізуватиметься на справах, де в скоєнні злочину підозрюються неповнолітні. Якщо неповнолітній підозрюється разом із дорослими, то цю справу має розглядати суддя у справах неповнолітніх. Також в органах внутрішніх справ буде запроваджено посади слідчих у справах неповнолітніх. Що стосується дітей-потерпілих, поправки до КПК, внесені до другого читання, передбачають, що вони не повинні бути присутніми в залі суду, даючи свідчення виключно в режимі відеоконференції", - зазначив Портнов.

Він також повідомив, що "ми запроваджуємо нову норму, згідно з якою родичі зможуть відвідувати своїх близьких (в місцях попереднього ув'язнення) не один раз на місяць, як зараз, а тричі".

Крім того, коментуючи питання з приводу того, що за новим КПК тільки адвокат має право представляти інтереси обвинувачуваного в суді, Портнов зазначив: "Так от, зараз в Україні 30 тисяч адвокатів, усі вони автоматично потрапляють до реєстру без спеціальної заяви, а норми про введення в процес монополії адвокатів запроваджуються взагалі через рік. Крім того, у всіх справах, що їх розпочнуть численні родичі протягом цього року, вони зможуть продовжувати представляти інтереси обвинувачуваних до остаточного розгляду таких справ у вищих судових інстанціях і після закінчення року".