ua en ru

Портнов пояснив, що відбувається в Конституційному суді

Портнов пояснив, що відбувається в Конституційному суді Фото: Андрій Портнов (portnov.com.ua)

Портнов розповів про підкилимну боротьбу за зняття голови КСУ Шевчука

У Конституційному суді не вистачило голосів для прийняття рішення про розгляд закону про люстрацію. Про це повідомив юрист Андрій Портнов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Telegram.

"Друзі, новини з Конституційного суду, де сьогодні мало бути поставлене в порядок денний питання про скасування люстрації. За його сьогоднішній розгляд не вистачило голосів суддів, призначених колись в КС Януковичем і тих, кого прийнято вважати донецькою частиною КС. Корумповане кубло, яке перейшло під крило Порошенка, і яке забуло, яку саме державну функцію несе вищий Конституційний орган, загралось і перейшло в режим комерційних переговорів, торгівлі рішеннями і переділу посад", – написав Портнов.

"Після виборів нової парламентської більшості потрібно внести суддів КС у розглянутий ними ж закон про люстрацію. Думаю, це буде заслужено і ефектно", – вважає він.

Також Андрій Портнов розповів про підкилимну боротьбу за зняття голови Конституційного суду Станіслава Шевчука.

"ЗМІ пишуть, що в Конституційному суді сьогодні хочуть зняти голову суду за порушення етики. Інкриміноване порушення в тому, що він політизував роботу КС, давши інтерв'ю виданню СТРАНА.UA, в якому заявив, що не приведе до присяги президента, який переміг в результаті фальсифікації виборів. Очевидно, що під таким президентом мався на увазі Порошенко, який на той момент здійснював масовий підкуп виборців", – написав юрист.

"Тепер переведу на просту мову, що насправді відбувається в КС. За інтригами в цьому органі стоїть Порошенко, Філатов і примкнув до них заступник голови КС Тупицький. Саме суддя Тупицький зібрав голоси і реалізував для адміністрації Порошенко скасування статті КК про незаконне збагачення. Він був рушійною силою і комунікатором, через який Банкова організувала прийняття цього рішення", – пояснив він.

Портнов також нагадав, що "головними вигодонабувачами цього рішення КС депутати БПП, НФ, чиновники адміністрації президента та уряду. Тобто всі ті, хто був або став владою після 2015-го року, коли в КК з'явилася ця редакція статті про збагачення".

"Тепер суддя Тупицький здійснює заходи по зняттю Шевчука з однією метою – зайняти його місце або місяцями виконувати обов'язки голови КС у зв'язку з відсутністю голосів за призначення нового керівника. Інтриги в КС щодо зняття голови суду наплетаются ще й на майбутню процедуру інавгурації нового президента, де Тупицький може закріпитися в інформаційному та політичному просторі, як новий керівник, тому що за відсутності Шевчука, він повинен був би приймати участь в інавгурації замість нього", – пояснив він.