ua en ru

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про забезпечення державної безпеки

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про забезпечення державної безпеки
Президент України Петро Порошенко підписав указ № 880/2014, який вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада "Про невідкладні заходи щодо забезпечення державної безпеки", передає прес-служба Президента.

Президент України Петро Порошенко підписав указ № 880/2014, який вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада "Про невідкладні заходи щодо забезпечення державної безпеки", передає прес-служба Президента.

Зокрема, рішенням РНБО доручено Кабінету Міністрів переглянути норми речового та продовольчого забезпечення особового складу військових формувань і правоохоронних органів України з урахуванням виявлених при проведенні АТО реальних потреб; визначити порядок обліку захоплених або вилучених одиниць озброєння і військового майна; для вдосконалення координації діяльності органів сектору безпеки і оборони та забезпечення належного інформаційного обміну вжити заходів щодо створення Об'єднаного пункту управління при Міністерстві оборони. Уряд має опрацювати питання підвищення боєздатності з'єднань і частин Збройних Сил та Національної гвардії, а також оптимізації їх управління та логістичного забезпечення за рахунок особового складу, озброєння і військової техніки батальйонів територіальної оборони Збройних Сил, резервних батальйонів Нацгвардії, добровольчих батальйонів і рот міліції спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ.

Уряду за участю Генеральної прокуратури доручено опрацювати і внести пропозиції щодо запровадження спеціальної процедури досудового і судового провадження по матеріалах про скоєнні військових правопорушень; підготувати і внести законопроект про посилення відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини). Також Кабмін повинен вжити заходів щодо вдосконалення процедури надання органам і підрозділам Служби безпеки України, що здійснюють контррозвідувальну діяльність та боротьбу з тероризмом і посяганням на територіальну цілісність України, інформації з баз і банків даних митних і податкових органів, органів внутрішніх справ, Державного земельного кадастру.

Крім того, Кабінет Міністрів разом із СБУ та за участю Національної академії медичних наук (АМН) повинен затвердити військово-медичну доктрину; вжити заходів щодо створення міжвідомчого координаційного центру з надання допомоги постраждалим під час АТО по забезпеченню лікування і реабілітації учасників бойових дій у закладах охорони здоров'я для інвалідів та ветеранів ВВВ і медичних установах НАМН, а також удосконалити систему забезпечення державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

Рішенням РНБО уряду доручено в двомісячний термін внести пропозиції щодо підтримки діяльності військово-патріотичних організацій, громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, волонтерських рухів; забезпечити роботу з пошуку, доставку та ідентифікації тіл військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, які загинули під час проведення АТО; забезпечити розробку нових зразків і заміну посвідчень співробітників правоохоронних і розвідувальних органів, передбачивши посилення захисту від підробки; опрацювати питання відновлення військово-медичної підготовки у вищих медичних навчальних закладах.

Генеральній прокуратурі запропоновано провести перевірку додержання законів про стан тилового забезпечення підрозділів Збройних Сил, інших військових формувань та матеріального забезпечення правоохоронних органів для виконання ними завдань в осінньо-зимовий період.

Міністерству оборони доручено опрацювати у двотижневий строк внести пропозиції про створення високомобільних десантних військ як окремого виду Збройних Сил.

МВС, СБУ, Міноборони та адміністрації Держприкордонслужби доручено вжити заходів щодо виявлення і вилучення вогнепальної зброї, боєприпасів, спеціальних засобів, вибухових речовин і матеріалів з незаконного обігу.

Крім того, адміністрація державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у місячний строк провести інвентаризацію інфраструктури урядового зв'язку в Донецькій і Луганській областях, визначити першочергові потреби і подати пропозиції щодо фінансування робіт по відновленню системи в цих областях, а також провести комплекс ремонтно-відновлювальних робіт на об'єктах наземної радіотелевізійної передавальної мережі Донбасі.

Нагадаємо, раніше Президент ввів у дію рішення РНБО про енергобезпеку і проведення опалювального сезону, а також про стабілізацію ситуації на Донбасі.