ua en ru

Порошенко передав орден Героя України брату загиблого у Криму активіста

Порошенко передав орден Героя України брату загиблого у Криму активіста Фото: Петро Порошенко та Рефат Аметов (president.gov.ua)

Рефат Аметов закликав знайти та покарати винних у вбивстві брата

Президент України Петро Порошенко вручив орден "Золота Зірка" Героя України Решата Аметова, нагородженого посмертно, брату активіста, загиблого в окупованому Криму. Вручення відбулось у п'ятницю, 2 березня, передає прес-служба глави держави.

"Решат - людина, яка не уявляла життя без українського Криму і не уявляла життя без свободи. Людина, яку неможливо було скорити і для того, щоб подолати його опір, ці злочинці, ці терористи прийняли рішення його вбити", - сказав Порошенко під час вручення.

Президент наголосив, що для нього висока честь вручити нагороду братові загиблого Рефату Аметову та запевнив, що буде робити усе, "щоб якнайскоріше повернути Крим в Україну".

"Я прошу вас, пане президенте, докласти зусиль, знайти винних в смерті брата, затримати їх та покарати", - сказав у свою чергу Рефат Аметов.

Порошенко передав орден Героя України брату загиблого у Криму активістаПорошенко передав орден Героя України брату загиблого у Криму активістаПорошенко передав орден Героя України брату загиблого у Криму активіста

Фото: Петро Порошенко передав Рефату Аметова орден Героя України (president.gov.ua)

Зазначимо, що Решат Аметов, український громадянин кримськотатарського походження, був закатований невідомими поблизу Білогірська під час подій, які передували анексії Криму. 3 березня 2014 року о 7:30 Решат Аметов вийшов з дому з наміром піти у військкомат через оголошену часткову мобілізацію та записатися до лав добровольців. Пізніше з'ясувалося, що він брав участь у мирному протесті проти окупації Криму російськими військами на Площі Леніна. Звідти троє людей з так званих "загонів самооборони Криму" повели його у невідомому напрямку.

15 березня Аметова було знайдено мертвим у селищі Земляничне Білогірського району. На тілі чоловіка були численні ознаки катування, голову було обв'язано скотчем, а поряд з ним лежали наручники. Встановити особи вбивць не вдалося. 18 травня 2017 року Аметову було присвоєно звання Героя України посмертно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна звернеться до Міжнародного суду ООН через репресії, які здійснює окупаційна "влада" у анексованому Російською Федерацією Криму.