ua en ru

Порошенко вніс в Раду законопроект про амністію учасників подій на Донбасі

Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду України законопроект "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду України законопроект "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". Відповідний законопроект № 5082 Порошенко зареєстрував сьогодні в парламенті.

Станом на 9:10 текст законопроекту на сайті Ради відсутній.

Нагадаємо, раніше Порошенко заявляв, що під амністію не підпадають злочинці, які вчинили злочин за статтями Кримінального кодексу щодо умисного вбивства, тероризм, замаху на життя державного діяча, працівника правоохоронних органів, судді, зґвалтування, мародерства, знущання над загиблими, знущання над пам'ятниками, і цілий ряд інших статей, які повинні забезпечити цілісність нашої держави.

"Інші речі - це абсолютно нормальна світова практика - є інструментом, який дозволяє почати політичну реалізацію програми по впровадженню світу. Зараз немає важливішого завдання для нас, ніж світ. І це ключові позиції, які забезпечать його. Звертаю вашу увагу, що зрив цього процесу тягне за собою непередбачені наслідки, і кожен з вас може зрозуміти, які", - підкреслив Порошенко.

У свою чергу голова комітету Європарламенту з міжнародних питань Елмар Брок напередодні під час зустрічі з Порошенком у Києві заявив, що закон про амністію є дуже важливим для об'єднання країни. "І та ціна, яку треба заплатити за мир, навіть якщо вам не подобається, - це ціна за мир і свободу, яку потрібно заплатити", - зазначав Брок.

Зазначимо, що амністія передбачена мінськими домовленостями, які були досягнуті 5 вересня між Україною і терористичними організаціями ЛНР і ДНР для встановлення на Донбасі перемир'я.