ua en ru

Порошенко і глава Латвії обговорять повернення конфіскованих 50 млн доларів

Порошенко і глава Латвії обговорять повернення конфіскованих 50 млн доларів Фото: Петро Порошенко і Раймондс Вейоніс

Зустріч президентів України і Латвії має відбутися у найближчі кілька днів

Президент Петро Порошенко і його латвійський колега Раймондс Вейоніс у найближчі дні проведуть переговори, однією з головних тем яких буде повернення в Україну конфіскованих у бюджет Латвії 50 млн доларів, які, можливо, пов'язані з українськими політиками-втікачами. Про це повідомив заступник голови ГПУ Євген Єнін в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Наскільки мені відомо, в найближчі кілька днів має відбутися зустріч президента України і президента Латвії, і ця тема буде однією з топових у ході переговорів", - заявив Єнін.

Він зазначив, що Латвія підтвердила готовність передати гроші, але для цього з української сторони потрібні докази, що гроші були незаконно викрадені в Україні.

"Латвійська сторона підтвердила на 100% готовність виконати всі свої зобов'язання в рамках існуючих міжнародних конвенцій. Україна ж має документально підтвердити факт походження цих грошей із України та їхнє злочинне походження. Ключовим питанням буде вирок українського суду, але можуть бути й альтернативи", - пояснив заступник генпрокурора.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що делегація ГПУ вирушить до Риги для з'ясування інформації щодо 50 млн євро, конфіскованих у Латвії з рахунків українських чиновників-втікачів часів Віктора Януковича, зокрема колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова.