ua en ru

Порошенко ветував закон щодо обов'язку НКРЕКУ погоджувати з Кабміном встановлення тарифів

Порошенко ветував закон щодо обов'язку НКРЕКУ погоджувати з Кабміном встановлення тарифів Порошенко ветував закон

Президент України Петро Порошенко наклав вето на закон № 0919 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України .

У пропозиціях Президента, поданих до за ветованого документу зазначається, що вказаний закон не може бути підписаний з наступних підстав.

"Законом пропонується внесення до статей 5 і 15 закону України "Про ціни i ціноутворення" змін, за якими встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін у розмірі, нижчому за економічно обґрунтований, здійснюється за погодженням із Кабінетом Міністрів України з одночасним визначенням у відповідному рішенні Кабінету міністрів України джерел відшкодування різниці між державними регульованими та економічно обґрунтованими цінами (підпункти 3 і 7 пункту 4 розділу І). Проте згідно зі статтею 23 Бюджетного кодексу України будь-які бюджетні зобов'язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про державний бюджет України; бюджетні призначення встановлюються законом про державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) у порядку, визначеному цим Кодексом. Тож зазначені вище зміни до закону України "Про ціни i ціноутворення" можуть призвести до виникнення зобов'язань Кабінету Міністрів України визначити джерела відшкодування різниці між державними регульованими та економічно обґрунтованими цінами, які не підкріплені видатками державного бюджету (у разі коли ці джерела не будуть передбачені у законі про держбюджет на відповідний рік)", - йдеться в поданні Порошенко.
Як зазначається, для уникнення такої ситуації вбачається за доцільне запровадити механізм, за яким Кабінет міністрів погоджуватиме встановлення державними колегіальними органами державних регульованих цін у розмірі, нижчому за економічно обґрунтований, з одночасним поданням на розгляд парламенту законопроекту про внесення змін до закону України про державний бюджет України на відповідний рік щодо джерел відшкодування різниці між державними регульованими та економічно обґрунтованими цінами.

"У зв'язку з цим пропоную в абзаці другому підпункту 3 i абзаці другому підпункту 7 пункту 4 розділу I закону, що надійшов на підпис, слова "з одночасним визначенням у відповідному рішенні Кабінету міністрів України джерел" замінити словами "з одночасним поданням на розгляд Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до закону про державний бюджет України на відповідний рік щодо джерел", - йдеться у пропозиціях Президента.

Нагадаємо, Рада уточнила повноваження НКРЕКУ у встановленні тарифів на електроенергію і газ для населення 10 лютого 2015 р. За відповідний законопроект № 0919 я проголосували 284 нардепи з 226 мінімально необхідних.